210 9964841

Αργυρός Στατήρας Θήβας

Θήβα, Βοιωτία
34.90
FX 004115
Απόθεμα
+
Προσθήκη στη Λίστα Αγαπημένων

Αργυρό στατήρας Θήβας. Αντίγραφο σε μασίφ ορείχαλκο επαργυρωμένο σε διάλυμα ασημιού 999°

Διάμετρος νομίσματος: 2,5 εκ.

Διαστάσεις βάσης: 5 εκ. x 6 εκ. x 5 εκ.

Δείτε επίσης την υπόλοιπη συλλογή και το σετ των πέντε νομισμάτων.

Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ

Εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης | Δείτε λεπτομέρειες

Η Βοιωτία ξεκινά, όπως φαίνεται, την έκδοση κοινού νομίσματος, με βάση τον αιγινητικό σταθμητικό κανόνα, μέσα στο προχωρημένο δεύτερο μισό του 6ου αι. π.Χ., εφόσον προϋποτίθεται η ύπαρξη μιας βοιωτικής ένωσης, πριν ακόμη από το 520 π.Χ. Η βοιωτική ασπίδα, με το ωοειδές περίγραμμα, την κυρτή επιφάνεια και τα κοίλα συμμετρικά ανοίγματα στα πλάγια, γίνεται το σύμβολο της ένωσης και την ίδια στιγμή αποτελεί και το έμβλημα της βοιωτικής νομισματοκοπίας.

Οι πρώτες βεβαιωμένες σειρές των βοιωτικών νομισματικών εκδόσεων (αργυρές δραχμές και υποδιαιρέσεις τους [τριώβολα, οβολοί]), με την ασπίδα στη μπροστινή και το έγκοιλο με τα οκτώ τριγωνικά διάχωρα –τέσσερα κοίλα εναλλάξ με τέσσερα ανάγλυφα– στην πίσω όψη, ξεκινούν πριν από το 520 π.Χ. Τρία νομισματοκοπεία είναι τα πρωτοπόρα: της Τανάγρας, της Αλιάρτου και πιθανότατα των Θηβών. Τα αρχικά Τ-Τ ή Τ-Α και Η-Η —τα ανεπίγραφα νομίσματα αποδίδονται στο νομισματοκοπείο της Θήβας—, αντίστοιχα χαράσσονται στα ανοίγματα της ασπίδας.

Οι θηβαϊκοί στατήρες αποτέλεσαν το τρίτο σημαντικότερο "διεθνές νόμισμα", που κόπηκε με βάση τον αιγινητικό σταθμητικό κανόνα στη Νότια Ελλάδα, μετά τις χελώνες της Αίγινας, που κυκλοφορούν τον 6ο και τον 5ο αι. π.Χ., και τους στατήρες της Σικυώνας, που κυριαρχούν στον ύστερο 5ο και τις αρχές του 4ου αι. π.Χ.

Πηγή: boeotia.ehw.gr (Βοιωτική νομισματοκοπία (Αρχαιότητα)

Πρωτότυπα νομίσματα μπορείτε να δείτε στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, αλλά και στα κατά τόπους αρχαιολογικά μουσεία της χώρας.

Βάρος:
100 γρ.
Διαστάσεις (ΜxΥxΠ):
5 εκ. x 6 εκ. x 5 εκ.
Λεπτομέρειες:
με ακρυλική θήκη
Μικτό Βάρος:
150 γρ.
Περιλαμβάνει:
Συσκευασία Δώρου - Περιγραφή Ελληνικά & Αγγλικά
Περιοχή:
Θήβα, Βοιωτία
Υλικό:
Ορείχαλκος Επάργυρος
Υποκατηγορία:
Ελληνικό αρχαίο νόμισμα
Χρονολογία:
6ος αιώνας π.Χ.

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική