210 9964841

Αργυρός Στατήρας Γόρτυνας

Κρήτη
34.90
FX 004046
Απόθεμα
+
Προσθήκη στη Λίστα Αγαπημένων

Έχοντας σαν έμπνευση την αρχαία Ελλάδα, με τον πλούσιο πολιτισμό, την ιστορία και την τέχνη της, δημιουργήσαμε το επάργυρο αντίγραφο του αργυρού στατήρα της Γόρτυνας, με την Ευρώπη στην μία όψη και το Δία μεταμορφωμένο σε ήρεμο ταύρο στην άλλη όψη. Ένα ιδανικό δώρο για τους λάτρεις του αρχαίου ελληνικού κόσμου, αλλά και για τους συλλέκτες νομισμάτων.

Διάμετρος νομίσματος: 2,6 εκ.

Διαστάσεις βάσης: 5 εκ. x 6 εκ. x 5 εκ.

Δείτε επίσης την υπόλοιπη συλλογή και το σετ των πέντε νομισμάτων.

Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ.

Εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης | Δείτε λεπτομέρειες

Στον αργυρό στατήρα (δίδραχμο) της Γορτυνίας (325 π.Χ) απεικονίζεται στη μπροστινή όψη, η Ευρώπη με ένα πέπλο να σκεπάζει τα πόδια της από την μέση και κάτω, ενώ αναπαύεται πάνω στα κλαριά του ιερού πλάτανου, ακουμπώντας το κεφάλι στο χέρι της. Στην πίσω όψη, παρατηρείται ο Δίας σε μορφή ταύρου που στρίβει το κεφάλι του στα αριστερά.

Η Γόρτυνα, υπήρξε πρωτεύουσα της Κρήτης κατά την Ρωμαϊκή εποχή και γνώρισε μεγάλη άνθηση, κατά την Μινωική περίοδο, μεταξύ του 1600 – 1100 π.Χ.. Η Γόρτυνα, ήταν από τις πρώτες πόλεις της Κρήτης που εξέδωσε νοµίσµατα από τον 5ο έως τον 1ο αιώνα π.Χ.. Στο δίδραχμο της Γόρτυνος αναβιώνει ολόκληρος ο μύθος του Δία και της Ευρώπης, ο γνωστότερος μύθος για την κρητική γενιά.

Η Ευρώπη ήταν κόρη του βασιλιά Αγήνορα της ελληνικής Φοινίκης. Μία μέρα που ήταν ξαπλωμένη στην ακτή, την είδε ο Δίας ο Κρητογενής από το ιερό του βουνού της Ίδης και την ερωτεύτηκε. Ικανός να παίρνει όποια μορφή θέλει, ο θεός εμφανίσθηκε μπροστά της με τη μορφή του ταύρου και γονάτισε στα πόδια της. Εκείνη ανέβηκε στην πλάτη του ζώου κι αυτός όρμησε στην θάλασσα και την μετέφερε στην Κρήτη, όπου ενώθηκε μαζί της σε ανθισμένο άλσος.

Από τον έρωτά τους γεννήθηκε ο Μίνωας, που ίδρυσε μία πανίσχυρη θαλασσοκρατία και συνέβαλε στην ανάπτυξη του μινωικού πολιτισμού. Το πρωτότυπο βρίσκεται στο Μουσείο Ηρακλείου στην Κρήτη και το βάροςτου είναι 11,88 γραμμάρια.

Τα πρώτα νομίσματα κατασκευάστηκαν στη Μικρά Ασία από ήλεκτρο, κράμα χρυσού και αργύρου, στα τέλη του 7ου π.Χ. αιώνα. Στην μπροστινή όψη των νομισμάτων απεικονίζονταν κυρίως τα εκάστοτε σύμβολα των πόλεων, οι θεότητες που τις προστάτευαν, μυθικά πρόσωπα ή πλουτοπαραγωγικά προϊόντα της περιοχής, απεικονίσεις δηλαδή οι οποίες καθιστούσαν αναγνωρίσιμη την προέλευση των εν λόγω νομισμάτων.

Το πολύτιμο μέταλλο, κυρίως ασήμι, έδινε την αξία, το μικρό σχήμα το έκανε εύκολο στη μεταφορά και το σύμβολο της κάθε εκδί­δουσας αρχής έδινε την εγγύηση για το βάρος και την αυθεντικότητά του. Στα τέλη του 5ου π.Χ. αιώνα, κυκλοφόρησαν και χάλκινα νομίσματα για τις μικρές καθημερινές συναλλαγές τους.

Βάρος:
56,5 γρ.
Διαστάσεις (ΜxΥxΠ):
5 εκ. x 6 εκ. x 5 εκ.
Λεπτομέρειες:
με ακρυλική θήκη
Μικτό Βάρος:
86 γρ.
Περιλαμβάνει:
Συσκευασία Δώρου - Περιγραφή Ελληνικά & Αγγλικά
Περιοχή:
Κρήτη
Υλικό:
Ορείχαλκος Επάργυρος
Υποκατηγορία:
Ελληνικό αρχαίο νόμισμα
Χρονολογία:
325 π.Χ.

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική