210 9964841

Αργυρό Τετράδραχμο Βασιλέως Δημητρίου

34.00
FX 004101
Απόθεμα
+
Προσθήκη στη Λίστα Αγαπημένων

Αργυρό τετράδραχμο Βασιλέως Δημητρίου του Πολιορκητή. Το νόμισμα αυτό στην μια όψη του φέρει την Θεά Νίκη να στέκεται στη πλώρη ενός πλοίου και στην άλλη τον Ποσειδώνα κρατώντας μια τρίαινα με την επιγραφή ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. Η Νίκη που σαλπίζει συμβολίζει τις συνεχείς νίκες του βασιλιά. Το νομισμα χρονολογείται περί το 300-295 π.Χ. Είναι αντίγραφο σε μασίφ ορείχαλκο επαργυρωμένο σε διάλυμα ασημιού 999°.

Διάμετρος νομίσματος: 2,5 εκ.

Διαστάσεις βάσης: 5 εκ. x 6 εκ. x 5 εκ.

Δείτε επίσης την υπόλοιπη συλλογή και το σετ των πέντε νομισμάτων.

Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ.

Εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης | Δείτε λεπτομέρειες

Η Μακεδονία υπήρξε μία από τις πρώτες περιοχές της Ελλάδας που υιοθέτησε το νόμισμα. Στο γεγονός αυτό συνετέλεσε, σε μεγάλο βαθμό, η ύπαρξη μεταλλείων αργύρου και χρυσού στην ίδια περιοχή. Το Παγγαίο, η ανατολική Χαλκιδική, η Σκαπτή Ύλη (βορειοανατολικά της Καβάλας), η περιοχή των Φιλίππων, ο ποταμός Εχέδωρος και η Θάσος ήταν τα σπουδαία μεταλλευτικά κέντρα που με τον πλούτο τους στήριξαν την οικονομία του Μακεδονικού κράτους και την εξουσία των Μακεδόνων βασιλέων. Επιπλέον, οι άμεσες σχέσεις και η πρόσκαιρη υποταγή της περιοχής στην περσική αυτοκρατορία με την καταβολή υψηλών φόρων, καθώς και οι εμπορικές συναλλαγές με την αγορά της Μεσογείου, συνέβαλαν με τη σειρά τους στην πρώιμη υιοθέτηση του νομίσματος.

Η νομισματοκοπία στη Μακεδονία ξεκίνησε περί το 525-510 π.Χ . Τα «Θρακομακεδονικά» έθνη και ορισμένες πόλεις, μεταξύ των οποίων η Βέργη, η Αίνεια, η Μένδη, η Ποτίδαια, η Σκιώνη και η Άκανθος, θέτουν σε κυκλοφορία τα πρώτα αργυρά νομίσματα της περιοχής. Στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. σχεδόν κάθε πόλη επιδίδεται στην κοπή δικού της νομίσματος, ενώ ταυτοχρόνως αρχίζουν και οι βασιλικές εκδόσεις.

Δημήτριος Πολιορκητής, 306-283 π.Χ.

Αργυρό τετράδραχμο, 300-295 π.Χ.

Βάρος: 17,10 γρ. Διάμετρος: 2,95 εκ.

ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. Ποσειδών κραδαίνων τρίαινα

προς τα αριστερά. Δεξιά, πέλεκυς, αριστερά, μονόγραμμα.

Νομισματοκοπείο: Σαλαμίς Κύπρου

Η εικονογραφία των νομισμάτων στη Μακεδονία πηγάζει κυρίως από τη θρησκευτική και μυθολογική παράδοση. Θεοί και ήρωες χαράσσονται επί των νομισμάτων, άλλοτε οι ίδιοι και άλλοτε τα σύμβολά τους, παρέχοντας πληροφορίες για τις τοπικές λατρείες και παραδόσεις. Πηγή έμπνευσης αποτελούν επίσης η χλωρίδα και η πανίδα. Εγχώρια προϊόντα, που αποτελούν πηγή πλούτου και ευημερίας για μία πόλη, σφραγίζουν συχνά τις εκδόσεις της, όπως για παράδειγμα η άμπελος στα νομίσματα της Μένδης, που παραπέμπει στην ανάπτυξη της αμπελοκαλλιέργειας.

Πηγή: ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ, ALPHA BANK (miettsimiski11.blogspot.com)

Βάρος:
100 γρ.
Διαστάσεις (ΜxΥxΠ):
5 εκ. x 6 εκ. x 5 εκ.
Λεπτομέρειες:
με ακρυλική θήκη
Μικτό Βάρος:
150 γρ.
Περιλαμβάνει:
Συσκευασία Δώρου - Περιγραφή Ελληνικά & Αγγλικά
Περιοχή:
Μακεδονία, Ελλάδα
Υλικό:
Ορείχαλκος Επάργυρος
Υποκατηγορία:
Ελληνικό αρχαίο νόμισμα
Χρονολογία:
300-295 B.C.

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική