210 9964841

Ασπίδα Θήβας Ασημένια Μανικετόκουμπα

Αργυρός Στατήρας Θήβας

Θήβα, Βοιωτία
Ασήμι
64.90
FA 000130
Απόθεμα
+
Προσθήκη στη Λίστα Αγαπημένων

Ασπίδα Θήβας ασημένια μανικετόκουμπα. Το σχέδιο είναι από ασπίδα που φέρει η μια όψη του αργυρού στατήρα της Θήβας. Το 520 π.Χ. γίνεται σύμβολο της ένωσης και την ίδια στιγμή αποτελεί και το έμβλημα της βοιωτικής νομισματοκοπίας. Το σχήμα και ο συμβολισμός της μας οδήγησε στη δημιουργία αυτής της ιδέας. Χειροποίητο αντίγραφο σε μασίφ ασήμι 925°.

Διάμετρος περίπου: 2 εκ.

Δείτε επίσης την υπόλοιπη συλλογή με τα μανικετόκουμπα και το ίδιο το νόμισμα.

Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ

Εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης | Δείτε λεπτομέρειες

Η Βοιωτία ξεκινά, όπως φαίνεται, την έκδοση κοινού νομίσματος, με βάση τον αιγινητικό σταθμητικό κανόνα, μέσα στο προχωρημένο δεύτερο μισό του 6ου αι. π.Χ., εφόσον προϋποτίθεται η ύπαρξη μιας βοιωτικής ένωσης, πριν ακόμη από το 520 π.Χ. Η βοιωτική ασπίδα, με το ωοειδές περίγραμμα, την κυρτή επιφάνεια και τα κοίλα συμμετρικά ανοίγματα στα πλάγια, γίνεται το σύμβολο της ένωσης και την ίδια στιγμή αποτελεί και το έμβλημα της βοιωτικής νομισματοκοπίας.

Οι πρώτες βεβαιωμένες σειρές των βοιωτικών νομισματικών εκδόσεων (αργυρές δραχμές και υποδιαιρέσεις τους [τριώβολα, οβολοί]), με την ασπίδα στη μπροστινή και το έγκοιλο με τα οκτώ τριγωνικά διάχωρα –τέσσερα κοίλα εναλλάξ με τέσσερα ανάγλυφα– στην πίσω όψη, ξεκινούν πριν από το 520 π.Χ. Τρία νομισματοκοπεία είναι τα πρωτοπόρα: της Τανάγρας, της Αλιάρτου και πιθανότατα των Θηβών. Τα αρχικά Τ-Τ ή Τ-Α και Η-Η —τα ανεπίγραφα νομίσματα αποδίδονται στο νομισματοκοπείο της Θήβας—, αντίστοιχα χαράσσονται στα ανοίγματα της ασπίδας.

Οι θηβαϊκοί στατήρες αποτέλεσαν το τρίτο σημαντικότερο "διεθνές νόμισμα", που κόπηκε με βάση τον αιγινητικό σταθμητικό κανόνα στη Νότια Ελλάδα, μετά τις χελώνες της Αίγινας, που κυκλοφορούν τον 6ο και τον 5ο αι. π.Χ., και τους στατήρες της Σικυώνας, που κυριαρχούν στον ύστερο 5ο και τις αρχές του 4ου αι. π.Χ.

Πηγή: boeotia.ehw.gr (Βοιωτική νομισματοκοπία (Αρχαιότητα)

Πρωτότυπα νομίσματα μπορείτε να δείτε στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, αλλά και στα κατά τόπους αρχαιολογικά μουσεία της χώρας.

Βάρος:
12.7 γρ.
Διαστάσεις (ΜxΥxΠ):
2 εκ.
Μικτό Βάρος:
60 γρ.
Περιλαμβάνει:
Συσκευασία Δώρου - Περιγραφή Ελληνικά & Αγγλικά
Περιοχή:
Θήβα, Βοιωτία
Υλικό:
Ασήμι
Υποκατηγορία:
Μανικετόκουμπα
Χρονολογία:
6ος αιώνας π.Χ.

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική