210 9964841

Αρχαία Νομίσματα Σετ ΙΙ

Αρχαία Ελλάδα
89.90
FX 004090
Απόθεμα
+
Προσθήκη στη Λίστα Αγαπημένων

Τέσσερα αντίγραφα σπουδαίων αρχαίων νομισμάτων, που προέρχονταν από πόλεις-κράτη και αποικίες της Αρχαίας Ελλάδας. Η συλλογή αποτελείται από το αργυρό τρίδραχμο των Δελφών (480 - 475 π.Χ.), το αργυρό τετράδραχμο της Αίνου (5ος αιώνας π.Χ.), το αργυρό δεκάδραχμο των Συρακουσών (4ος αιώνας π.Χ.) και τον αργυρό στατήρα της Κνωσού (425 π.Χ.). Κάθε νόμισμα είναι κατασκευασμένο από ορείχαλκο και επαργυρωμένο σε διάλυμα ασημιού 999°. Το πλήρες σετ των νομισμάτων είναι τοποθετημένο σε μια ακρυλική προθήκη. Ένα ιδανικό δώρο και για τους συλλέκτες νομισμάτων.

Διαστάσεις κασετίνας: 13 εκ. x 6,5 εκ. x 5 εκ.

Δείτε επίσης και τα υπόλοιπα νομίσματα της συλλογής μας.

Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ.

Εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης | Δείτε λεπτομέρειες

Τα τρίδραχμα των Δελφών, είναι από τα πιο σπάνια αρχαία ελληνικά νομίσματα και χρονολογούνται περί το 480-475 π.Χ. Τα νομίσματα φέρουν δύο κριόμορφα ρυτά (αγγεία) στην εμπρόσθια όψη και ακριβώς από πάνω τους, δυο δελφίνια που κολυμπούν αντικριστά. Η επιγραφή ΔΑΛΦΙΚΟΝ είναι αποτυπωμένη με μικρά γράμματα από κάτω, ενώ όλα τα σχέδια περικλείονται από κύκλο σφαιριδίων.

Τα ρυτά είναι μια έκδηλη αναφορά στη νίκη των Ελλήνων επί των Περσών στις Πλαταιές το 479 π.Χ. και ήταν πιθανότατα μεταξύ των λαφύρων που πάρθηκαν από τους Έλληνες και αφιερώθηκαν ως αναθήματα στον Ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς. Τα μοτίβα μπορεί επίσης να σχετίζονται με την λατρεία του Απόλλωνα. Το κεφάλι του κριαριού (κάρνος) ήταν το σύμβολο του Απόλλωνα Καρνείου, που ήταν ο προστάτης των κοπαδιών και της αγέλης, ενώ τα δελφίνια συμβόλιζαν τον Απόλλωνα Δελφινίο, ο οποίος πήρε τη μορφή ενός δελφινιού.

Στην οπίσθια όψη, υπάρχει έγκοιλο τετράγωνο, με τέσσερα χωρίσματα σε μορφή φατνωμάτων, στο κέντρο των οποίων εικονίζονται δελφίνια. Τα φατνώματα, που απεικονίζονται, υποστηρίζεται ότι είναι από την οροφή του ναού του Απόλλωνος. Νομίσματα των Δελφών εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

Το τετράδραχμο της Αίνου, που χρονολογειται περί τον 5ο αιώνα π.Χ. απεικονίζει στον εμπροσθότυπο την κεφαλή του Ερμή με πέτασο (καπέλο). Στον οπισθότυπο απεικονίζεται ένας τράγος και η επιγραφή ΑΙΝΙ, τα οποία βρίσκονται εντός έγκοιλου τετραγώνου.

Ο Ερμής ήταν ο προστάτης θεός της Αίνου. Το σύμβολο του τράγου είναι συνυφασμένο με την λατρεία του Ερμή, ενώ η απεικόνιση του στα νομίσματα της Αίνου σχετίζεται με την πανίδα της περιοχής, που αποτελούσε την κύρια πηγή ευημερίας της αρχαίας πόλης. Οι μεταγενέστερες μορφές νομισμάτων της Αίνου, όπως και αυτό, είναι μερικά από τα καλύτερα δείγματα της νομισματικής τέχνης των αρχαίων Ελλήνων. Η Αίνος (Enez) ήταν μια αρχαία ελληνική πόλη στη νοτιοανατολική ακτή της Θράκης, που βρισκόταν κοντά στις εκβολές του ποταμού Έβρου.

Το αργυρό δεκάδραχμο από τις Συρακούσες, γνωστό και ως "Δημαρέτειον", χρονολογείται περί το 4ο αιώνα π.Χ και πήρε το όνομα του από την Δημαρέτη (Δαμαρήτη), σύζυγο του τυράννου Γέλωνα των Συρακουσών. Οι Συρακούσες ήταν αποικία της Κορίνθου. Το νόμισμα αποτελεί τυπικό δείγμα της σπουδαίας νομισματοκοπίας των Συρακουσών, στην κλασική εποχή και πιθανότατα, ήταν φιλοτεχνημένο από το χαράκτη Eυαίνετο. Στην κύρια όψη του εικονίζεται ένα άρμα, που το σέρνουν τέσσερα άλογα και η Θεά Nίκη που στέφει τον ηνίοχο.

Στον οπισθότυπο εικονίζεται η στεφανωμένη κεφαλή της νύμφης Αρέθουσας, η οποία είναι περιτριγυρισμένη από δελφίνια. Κατά την Ελληνική μυθολογία, η Αρέθουσα είναι νύμφη των πηγών και των δασών, θυγατέρα (κόρη) του Νηρέα και της Δωρίδας, καθώς και συνοδός της Θεάς Αρτέμιδος, που αργότερα μεταμορφώθηκε σε πηγή στο νησί της Ορτυγίας στις Συρακούσες. Η Αρέθουσα απεικονιζόταν συχνά σε νομίσματα, σαν νεαρή κοπέλα με δίχτυ στα μαλλιά της, ενώ παράλληλα το κεφάλι της είναι περιτριγυρισμένο από δελφίνια. Αυτά τα νομίσματα χρησιμοποιούνταν κυρίως στην Ορτυγία.

Ο αργυρός στατήρας της Κνωσού, χρονολογείται περίπου το 425 π.Χ., και είναι ένα από τα πρώτα νομίσματα που κόπηκαν στην Κνωσό, που βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Κρήτης. Οι απεικονίσεις του νομίσματος προέρχονται από τον διασημότερο μύθο της Κνωσού, αυτόν του Μινώταυρου και του Λαβύρινθου. Στην εμπρόσθια όψη του νομίσματος απεικονίζεται ο Μινώταυρος, κρατώντας ένα αντικείμενο άγνωστου ταυτότητας στο χέρι του, ενώ το σχέδιο του Λαβύρινθου εμφανίζεται στον οπισθότυπο του νομίσματος, σε σχήμα δεξιόστροφης σβάστικας με ένα άνθος στο κέντρο και τετράγωνα στις τέσσερις γωνίες του.

Ο Μινώταυρος ήταν ένα ανθρωπόμορφο τέρας, με σώμα ανθρώπου και κεφάλι ταύρου, που γεννήθηκε μετά την συνεύρεση ενός ταύρου και της Πασιφάης, της συζύγου του βασιλιά της Κρήτης, Μίνωα. Ο Μινώταυρος φυλακίστηκε από τον Μίνωα στο περίφημο οικοδόμημα του Δαίδαλου, τον Λαβύρινθο, και τρεφόταν με κορίτσια και αγόρια που έστελναν οι Αθηναίοι, ως φόρο τιμής στο βασιλιά της Κρήτης. Σύμφωνα με την μυθολογία, ο Μινώταυρος σκοτώθηκε από τον Θησέα.

Πρωτότυπα αρχαία Ελληνικά νομίσματα βρίσκονται στο Νομισματικό Μουσείο στην Αθήνα.

Βάρος:
136,5 γρ.
Διαστάσεις (ΜxΥxΠ):
13 εκ. x 6,5 εκ. x 5 εκ.
Λεπτομέρειες:
με ακρυλική θήκη
Μικτό Βάρος:
187.5 γρ.
Περιλαμβάνει:
Συσκευασία Δώρου - Περιγραφή Ελληνικά & Αγγλικά
Περιοχή:
Αρχαία Ελλάδα
Υλικό:
Ορείχαλκος Επάργυρος
Υποκατηγορία:
Σετ ελληνικών αρχαίων νομισμάτων
Χρονολογία:
5ος - 4ος αιώνας π.Χ.

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική