210 9964841

Σανιδόσχημο Ειδώλιο, Ορείχαλκος

Κύπρος
Ορείχαλκος
34.90
ATH 000029
Απόθεμα
+
Προσθήκη στη Λίστα Αγαπημένων

Τα σανιδόμορφα ειδώλια κατασκευάζονταν κυρίως από πηλό ή πέτρα και αποτελούσαν τις βασικές αναπαραστάσεις ανθρώπινης μορφής στην κυπριακή τέχνη. Τα ειδώλια είχαν επίπεδο ορθογώνιο σώμα με στενό κεφάλι και λαιμό. Τέτοιου τύπου ειδώλια πιθανότατα σχετίζονταν με την γονιμότητα, την γέννηση και το θάνατο και έχουν βρεθεί κυρίως σε τάφους. Το σανιδόσχημο αυτό ειδώλιο ανακαλύφθηκε στην Κύπρο και χρονολογείται περίπου το 2000-1800 π.Χ. Το γλυπτό που δημιουργήσαμε είναι κατασκευασμένο από ορείχαλκο και τοποθετημένο σε βάση.

Δείτε επίσης το σανιδόσχημο ειδώλιο σε αλουμίνιο και ρητίνη.

Διάστασεις: 5,5 εκ. x 17,5 εκ. x 4 εκ.

Διαστάσεις βάσης: 5,5 εκ. x 2 εκ. x 4 εκ.

Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ.

Εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης | Δείτε λεπτομέρειες

Τα πήλινα σανιδόσχημα ειδώλια αποτελούσαν τις βασικές αναπαραστάσεις της ανθρώπινης μορφής στην Κύπρο, κατά την Πρώιμη και Μέση Εποχή του Χαλκού (2000-1600 π.Χ.).Τα ειδώλια είχαν επίπεδο ορθογώνιο κορμό με στενό λαιμό και κεφαλή. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου και τα διάφορα κοσμήματα αποδίδονταν με εγχάρακτο τρόπο ή με χρώμα. Η μύτη, τα αυτιά και τα στήθη αποδίδονταν με ανάγλυφο τρόπο. Τα σανιδόσχημα ειδώλια χρησιμοποιούνταν σε ταφικές τελετές και έχουν βρεθεί κυρίως σε τάφους.

Κατά την Πρωτοκυπριακή ΙΙΙ – Μεσοκυπριακή Ι περίοδο (2000-1900 π.Χ.), άρχισαν να κατασκευάζονται παρόμοια ειδώλια από πέτρα. Συνήθως, ήταν μεγαλύτερα από τα πήλινα. Έχουν επίπεδο κορμό με γωνιώδεις απολήξεις για τους βραχίονες και τα χέρια. Τα ειδώλια αυτά, συνήθως σχετιζόταν με τη γονιμότητα και την αναγέννηση. Τα λίθινα ειδώλια σανιδόσχημου τύπου είναι σπάνια και προέρχονται από τάφους της περιόδου.

Σανιδόμορφα ειδώλια εκτίθενται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα.

Βάρος:
293 γρ.
Διαστάσεις (ΜxΥxΠ):
5,5 εκ. x 17,5 εκ. x 4 εκ.
Λεπτομέρειες:
με βάση
Μικτό Βάρος:
335 γρ.
Περιλαμβάνει:
Συσκευασία Δώρου - Περιγραφή Ελληνικά & Αγγλικά
Περιοχή:
Κύπρος
Υλικό:
Ορείχαλκος
Υποκατηγορία:
Γλυπτό
Χρονολογία:
2000 - 1800 π.Χ.

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική