210 9964841

Σίδη, Αργυρός Στατήρ

Αρχαία Ελλάδα
34.90
FX 004099
Απόθεμα
+
Προσθήκη στη Λίστα Αγαπημένων

Σίδη, αργυρός στατήρ από την Παμφυλία στα παράλια της Μικράς Ασίας. Η μια όψη του φέρει ένα ρόδι και η άλλη επιγραφή σε τοπικό αλφάβητο μαζί με ένα κοράκι. Το ρόδι είνα σύμβολο της γονιμότητας. Εδώ, σε αυτό το νόμισμα χρησιμεύει και σαν "σύμβολο που μιλάει", καθώς στη περιοχή ο συγκεκριμένος καρπός έφερε και την ονομάσία "σίδη". Χρονολογείται περί το 450 π.Χ. Χειροποίητο αντίγραφο νομίσματος από ορειχάλκο επάργυρο σε διάλυμα ασημιού 999° τοποθετημένο μέσα σε ειδικά σχεδιασμένη ακρυλική βάση.

Διαστάσεις: 2,5 εκ. x 0,2 εκ.

Δείτε επίσης ολόκληρη την συλλογή με τα αντίγραφα νομίσματων.

Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ.

Εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης | Δείτε λεπτομέρειες

Η Σίδη ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην Παμφυλία στην νότια ακτή της Μικράς Ασίας. Ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ., και άκμασε ιδιαίτερα επί της ρωμαϊκής περιόδου κατά τον 2ο και 3ο αιώνα μ.Χ..

Ιδρύθηκε από Έλληνες αποίκους της Κύμης στην Αιολίδα κατά τον 7ο αιώνα π.Χ. και η προστάτιδα θεότητα της ήταν η Αθηνά η παράσταση της οποίας υπήρχε στα νομίσματα της πόλεως. Η ονομασία της πόλης σήμαινε Ρόδι στην Παμφυλιακή τοπική γλώσσα της αρχαιότητας, και υπάρχουν αντίστοιχες απεικονίσεις στα νομίσματα. Σταδιακά φαίνεται πως οι κάτοικοι υιοθέτησαν την παμφυλιακή γλώσσα και δεν συνέχισαν να χρησιμοποιούν τα ελληνικά.

Το ρόδι είνα σύμβολο γονιμότητας. Στο νόμισμα αυτό λειτουργεί και ως "λαλούν σύμβολο", καθώς στη περιοχή ο συγκεκριμένος καρπός έφερε και την ονομάσία "σίδη".

Αργυρός Στατήρ Σίδη, Παμφυλία, χρονολογείται περί το450 π.Χ.

Α' όψη: ΣΙΔΗ, εικόνα Ρόδι | Β΄όψη: Επιγραφή σε τοπικό αλφάβητο, εικόνα Κοράκι.

Βάρος:
30 γρ.
Διαστάσεις (ΜxΥxΠ):
5 εκ. x 6 εκ. x 5 εκ.
Λεπτομέρειες:
με ακρυλική θήκη
Μικτό Βάρος:
50 γρ.
Περιλαμβάνει:
Συσκευασία Δώρου - Περιγραφή Ελληνικά & Αγγλικά
Περιοχή:
Αρχαία Ελλάδα
Υλικό:
Ορείχαλκος Επάργυρος
Υποκατηγορία:
Ελληνικό αρχαίο νόμισμα

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική