210 9964841

Σταυρόσχημο Ειδώλιο, Κύπρος, Χαλκός

Κύπρος
Χαλκός
34.50
FX 004004
Απόθεμα
+
Προσθήκη στη Λίστα Αγαπημένων

Το "διπλό" σταυρόσχημο ειδώλιο απο πικρόλιθο, που προέρχεται από την περιοχή της Πάφου στην Κύπρο, μας ενέπνευσε να δημιουργήσουμε το αντίγραφο του ειδωλίου σε χαλκό. Πρόκειται για διπλό ειδώλιο δύο μορφών, που σχηματίζουν ορθή γωνία. Στηρίξαμε το ειδώλιο πάνω σε ακρυλική βάση (πλεξιγκλάς), ώστε να διακοσμήσει ευκολότερα και καλύτερα τον χώρο σας.

Διαστάσεις: 9εκ. x 13εκ. x 4εκ.

Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ.

Εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης | Δείτε λεπτομέρειες

Κατά την Χαλκολιθική περίοδο (3900-2500 π.Χ.) εμφανίζεται στην Κύπρο ένας σημαντικός αριθμός χαλκολιθικών ειδωλίων που αποδίδουν με σχηματικό τρόπο την ανθρώπινη μορφή. Τα ειδώλια αυτά είναι κατά κανόνα λίθινα, από ντόπιο πικρόλιθο, έχουν σχήμα σταυρού. Πολλά τέτοια ειδώλια έχουν βρεθεί στην περιοχή της Πάφου, όπως το ειδώλιο του Πωμού, το οποίο αποτελεί ένα χαρακτηριστικό είδος προϊστορικής τέχνης της Κύπρου η οποία είναι συγγενής με την Κυκλαδική τέχνη της ίδιας περιόδου και σήμερα βρίσκεται στο Κυπριακό Μουσείο στην Λευκωσία.

Τα σταυρόσχημα ειδώλια φαίνεται ότι κατάγονται από τα στεατοπυγικά ειδώλια της Νεολιθικής εποχής, αλλά είναι πολύ πιο λεπτά και ογκώδη. Έχουν ψηλό λαιμό, μεγάλη επίπεδη κεφαλή με ελαφρά κλίση προς τα πίσω, χέρια σε έκταση και τα πόδια λυγισμένα σε στάση βαθέως καθίσματος. Το ύψος τους κυμαίνεται μεταξύ 5 και 15 εκατοστών. Παρόμοια σταυρόσχημα ειδώλια από την Κύπρο μπορεί κανείς να δει και στη συλλογή Ζιντίλη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα.

Η κύρια μορφή του συγκεκριμένου ειδωλίου είναι γυναικεία, μεγαλύτερη από την δευτερεύουσα, της όποιας δεν υποδηλώνεται το φύλο. Τα ειδώλια αυτά, απεικονίζουν δύο μορφές σε σταυρόσχημη διάταξη, σα να κρατά η μία την άλλη στα χέρια. Αυτές οι διπλες μορφές ίσως αποτελούν προδρόμους των διπλών θεοτήτων της προϊστορικής περιόδου στη Μεσόγειο. Σταυρόσχημα ειδώλια έχουν βρεθεί κυρίως σε τάφους παιδιών και γυναικών και φαίνεται ότι σχετίζονται με την έννοια της γονιμότητας και της αναγέννησης. Δεν αποκλείεται η σχέση με δοξασίες συναφείς με τις αντιλήψεις περί μεταθανάτιας ζωής.

Ορισμένα φέρουν οπή ανάρτησης στο πάνω μέρος της κεφαλής, και φαίνεται ότι είχαν χρησιμοποιηθεί ως περίαπτα, ενώ τα μικροσκοπικά παραδείγματα που βρεθήκαν αποτελούσαν εξαρτήματα περιδέραιων. Όσα δεν είχαν διάτρηση, διπλώνονταν σε ενδύματα ως προτρεπτικά σε μια νέα γέννηση. Θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι τα περίαπτα φέρονταν από γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή σε τελετουργίες σχετικές με την γονιμότητα.

Βάρος:
124 γρ.
Διαστάσεις (ΜxΥxΠ):
9 εκ. x 13 εκ. x 4 εκ.
Λεπτομέρειες:
με ακρυλική βάση
Μικτό Βάρος:
154 γρ.
Περιλαμβάνει:
Συσκευασία Δώρου - Περιγραφή Ελληνικά & Αγγλικά
Περιοχή:
Κύπρος
Υλικό:
Χαλκός
Υποκατηγορία:
Ειδώλια
Χρονολογία:
3900 - 2500 π.Χ.

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική