210 9964841

Αμφορέας Χαρτοκόπτης, Ασήμι

Θάσος
119.00
FA 020052
Απόθεμα
+
Προσθήκη στη Λίστα Αγαπημένων

Εμπνεόμενοι από το σχήμα του αμφορέα, δημιουργήσαμε σε ελεύθερη απόδοση έναν χαρτοκόπτη από ασήμι. Οι αμφορείς χρησιμοποιoύνταν για την μεταφορά και την αποθήκευση διαφόρων προϊόντων, αλλά κυρίως για την αποθήκευση κρασιού, ελαιόλαδου ή άλλων αρωματικών ελαίων. Χρησιμοποιούνταν σε ολόκληρη την Μεσόγειο, ακόμα και στην προϊστορική εποχή. Αυτός ο πήλινος αμφορέας μεταφοράς κρασιού από το νησί της Θάσου στην Ελλάδα, χρονολογείται περίπου στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. Διαστάσεις: 19εκ. x 2,5εκ. x 1εκ.

Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ.

Εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης | Δείτε λεπτομέρειες

Ο αμφορέας ήταν ένα αγγείο με ωοειδές (οβάλ) σχήμα. Κατασκευαζόταν συνήθως με κάθετες λαβές αμφίπλευρα του αγγείου. Ήδη από την Εποχή του Χαλκού, οι αμφορείς χρησιμοποιούνταν στην Μεσόγειο και αποτελούσαν μέσα μεταφοράς και αποθήκευσης σταφυλιών, ελαιόλαδου, κρασιού, ψαριών , δημητριακών και άλλων αγαθών σε όλη την Ελλάδα. Οι αμφορείς ήταν αρκετά ψηλοί και οξυπύθμενοι. Η βάση των αγγείων μπορούσε να θαφτεί στο έδαφος, κάνοντας έτσι ευκολότερη την αποθήκευση των αγαθών. Το σχήμα τους διέφερε από περιοχή σε περιοχή, γεγονός που μας βοηθά να προσδιορίσουμε τον τόπο κατασκευής του.

Στη Νέα Κούταλη οι πρόσφυγες του 1922 ασχολήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά με τη σπογγαλιεία και την επεξεργασία των σφουγγαριών. Στο Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας Νέας Κούταλης παρουσιάζεται, η ναυτική παράδοση των προσφύγων από το νησί Κούταλη της Προποντίδας, πριν από τον ξεριζωμό τους, η σπογγαλιεία και η επεξεργασία των σφουγγαριών και η αρχαιολογική συλλογή της Νέας Κούταλης, η οποία αποτελείται από αντικείμενα που περισυνέλεξαν οι σφουγγαράδες από τα βάθη της θάλασσας.

Ο αμφορέας εκτίθεται στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας (ΙΑΜΥ) στην Ύδρα και στο Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας Νέας Κούταλης, που βρίσκεται στο ακριτικό νησί της Λήμνου, στο χωριό Νέα Κούταλη.

Βάρος:
36 γρ.
Διαστάσεις (ΜxΥxΠ):
19,2 εκ. x 2,5 εκ. x 1 εκ.
Μικτό Βάρος:
44 γρ.
Περιλαμβάνει:
Συσκευασία Δώρου - Περιγραφή Ελληνικά & Αγγλικά
Περιοχή:
Θάσος
Υλικό:
Καθαρό Ασήμι 999°
Υποκατηγορία:
Χαρτοκόπτης
Χρονολογία:
Μέσα 4ου αιώνα π.Χ.

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική