210 9964841

Αργυρό Τετράδραχμο του Φιλιππού Β' της Μακεδονίας

Μακεδονία
34.90
FX 004098
Απόθεμα
+
Προσθήκη στη Λίστα Αγαπημένων

Χειροποίητο αντίγραφο του αρχαίου αργυρού τετράδραχμου του Φιλίππου Β ' της Μακεδονίας, που χρονολογείται γύρω στο 323 - 315 π.Χ., και απεικονίζει την κεφαλή του Δία, στεφανωμένη με ένα δάφνινο στεφάνι, να κοιτάζει προς τα δεξιά. Η οπίσθια όψη του κέρματος απεικονίζει έναν νεαρό αγόρι, που ιππεύει ένα άλογο και κρατά ένα κλαδί φοίνικα. Το νόμισμα φέρει επίσης την επιγραφή ΦΙΛΙΠΠΟΥ στην κορυφή του οπισθότυπου του νομίσματος. Το αργυρό αυτό τετράδραχμο του Μακεδονικού Βασίλειου κόπηκε στην Αμφίπολη. Το νόμισμα είναι κατασκευασμένο από επάργυρωμένο ορείχαλκο. Ένα ιδανικό δώρο και για αρχαιολόγους και συλλέκτες νομισμάτων.

Το κάθε νόμισμα προσφέρεται σε ακρυλική θήκη για προστασία και καλύτερη παρουσίασή του και με συσκευασία δώρου.

Διάμετρος νομίσματος: 2,5 εκ.

Διαστάσεις βάσης: 5 εκ. x 6 εκ. x 5 εκ.

Δείτε επίσης την υπόλοιπη συλλογή των νομισμάτων και το σετ των μακεδονικών στατήρων.

Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ.

Εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης | Δείτε λεπτομέρειες

Η νομισματοκοπία των Μακεδόνων βασιλέων ξεκίνησε στις Αιγές γύρω στο 480 π.Χ., όταν βασίλευε ο Αλέξανδρος Α'. Οι σταθμητικοί κανόνες, οι περιοχές στις οποίες έφθασαν τα νομίσματα, αλλά και οι παραστάσεις και οι επιγραφές τους, υποδηλώνουν τη δύναμη κάθε βασιλιά και το εύρος των εμπορικών σχέσεων που είχε το κράτος του. Τα μέταλλα που χρησιμοποιούνταν ήταν αρχικά άργυροςκαι αργότερα χρυσός και χαλκός.

Εκτός από τα νομίσματα του Αλεξάνδρου Α', εκείνα των κατοπινών βασιλέων ως τον Φίλιππο Β' δεν κυκλοφόρησαν έξω από τα όρια του κράτους εξαιτίας της αστάθειας που χαρακτήριζε τη ζωή του βασιλείου. Τα νομίσματα που γνώρισαν την μεγαλύτερη διάδοση , ήταν αυτά του Φιλίππου Β' και του Αλεξάνδρου Γ'. Μάλιστα, τα αργυρά νομίσματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου υπήρξαν τα δημοφιλέστερα νομίσματα της αρχαιότητας. Η κυκλοφορία της νομισματικής παραγωγής των ελληνιστικών βασιλέων περιορίστηκε πάλι στα όρια του μακεδονικού βασιλείου και στην κεντρική Ελλάδα.

Κατά την κλασική περίοδο τα υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας βασιλικά νομίσματα κοσμούνται με θέματα παραδοσιακά αλλά και νεωτερικά που φανερώνουν την προσπάθεια των εκδοτών τους να αναγάγουν την καταγωγή τους στο μυθικό γενάρχη της δυναστείας.

Κατά την ελληνιστική περίοδο τα θέματα έχουν σαφέστερο προπαγανδιστικό χαρακτήρα ενώ εισάγεται και το στοιχείο του ρεαλιστικού πορτραίτου του μονάρχη. Οι Διάδοχοι θα καθιερώσουν και την αναγραφή στα νομίσματα του βασιλικού τίτλου, που απουσίαζε από τις νομισματικές παραγωγές προγενέστερων βασιλέων.

Το αργυρό τετράδραχμο του Φιλίππου Β', κόπηκε στην Αμφίπολη, και χρονολογείται γύρω στο 323 - 315 π.Χ. Απεικονίζει την κεφαλή του Δία, στεφανωμένη με ένα δάφνινο στεφάνι, να κοιτάζει προς τα δεξιά. Η οπίσθια όψη του κέρματος απεικονίζει ένα νεαρό αγόρι, που ιππεύει ένα άλογο και κρατά ένα κλαδί φοίνικα. Το νόμισμα φέρει επίσης την επιγραφή ΦΙΛΙΠΠΟΥ στην κορυφή του οπισθότυπου του νομίσματος.

Το πρωτότυπο αρχαίο Ελληνικό νόμισμα βρίσκεται στο Νομισματικό Μουσείο στην Αθήνα.

Βάρος:
53,5 γρ.
Διαστάσεις (ΜxΥxΠ):
5 εκ. x 6 εκ. x 5 εκ.
Λεπτομέρειες:
με ακρυλική θήκη
Μικτό Βάρος:
86 γρ.
Περιλαμβάνει:
Συσκευασία Δώρου - Περιγραφή Ελληνικά & Αγγλικά
Περιοχή:
Μακεδονία
Υλικό:
Ορείχαλκος Επάργυρος
Υποκατηγορία:
Ελληνικό αρχαίο νόμισμα
Χρονολογία:
323-315 π.Χ.

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική