210 9964841

Κερητίζειν, Αρχαίο Άθλημα, Ορείχαλκος

Αρχαία Ελλάδα
Ορείχαλκος
37.90
FX 000089
Απόθεμα
+
Προσθήκη στη Λίστα Αγαπημένων

Το Κερητίζειν ήταν ένα αρχαίο άθλημα που παιζόταν με κυρτά ραβδιά, με άκρες σε σχήμα κεράτων, και μια σφαίρα. Πιθανότατα, έιναι μακρινός πρόγονος του σημερινού χόκεϋ.  Με "οδηγό" μας το αρχαίο ελληνικό ανάγλυφο με τους δυο "έφηβους κεριτίζοντες" από το τοίχος του Θεμιστοκλή, δημιουργήσαμε μια ανάγλυφη παράσταση σε ορείχαλκο με πατίνα, την οποία τοποθετήσαμε πάνω σε ελληνικό μαύρο μάρμαρο με λευκά και γκρι νερά.

Διαστάσεις: 7εκ. x 10εκ. x 3,5εκ.

Το κάθε προϊόν προσφέρεται με συσκευασία δώρου.

Αποκτήστε τώρα το δικό σας αντίγραφο ή προσφέρετε το σαν πρωτότυπο επαγγελματικό δώρο.

Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ.

Όλα μας τα έργα είναι χειροποίητα και συνοδεύονται από πιστοποιητικό εγγύησης και γνησιότητας των εργαστηρίων που τα δημιουργούν.

Εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης:   - Ελλάδα: 5 εργάσιμες ημέρες

                                                         - Ευρώπη: 7 - 10 εργάσιμες ημέρες

                                                         - Υπόλοιπος κόσμος: 10 - 28  εργάσιμες ημέρες

Το "κερητίζειν" ήταν ένα είδος σφαίρισης, όπου οι παίκτες προσπαθούν με καμπυλωτά ραβδιά να σύρουν προς το μέρος τους την μπάλα. Το άθλημα αυτό που παιζόταν κατά την αρχαιότητα, πιθανότατα υπήρξε πρόδρομος του σημερινού χόκεϋ και όλων των αθλημάτων που παίζονται με κάποιο αντικείμενο. Το ραβδί με την κυρτή άκρη που χρησιμοποιούσαν στο παιχνίδι το ονόμαζαν κέρας. Σύμφωνα με παραστάσεις που έχουν βρεθεί, οι αρχαίοι Έλληνες έπαιζαν το ομαδικό αυτό άθλημα, χρησιμοποιώντας ως μπαστούνια κυρτά ραβδιά σε σχήμα κεράτων και ένα κυκλικό αντικείμενο ως μπάλα.

Δεν είναι γνωστό ακριβώς που και πότε ξεκίνησε το συγκεκριμένο άθλημα, ούτε οι κανονισμοί του, οι παραστάσεις όμως που έχουν βρεθεί σε διάφορα αγγεία χρονολογούνται από το 540 π.Χ.. Πολλές παραλλαγές του παιχνιδιού συναντάμε σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα.

Στην παράσταση φαίνονται δυο παίκτες να κρατούν μια ράβδο με καμπυλωτή άκρη και να προσπαθουν να σύρουν προς το μέρος τους ο καθένας τη σφαίρα που βρίσκεται ανάμεσα τους. Η πρωτότυπη ανάγλυφη βάση από επιτύμβιο μνημείο με τους "έφηβους κερητίζοντες" φυλάσσεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

Βάρος:
360 γρ.
Διαστάσεις (ΜxΥxΠ):
7 εκ. x 10 εκ. x 3,5 εκ.
Λεπτομέρειες:
με μαρμάρινη βάση
Μικτό Βάρος:
385 γρ.
Περιοχή:
Αρχαία Ελλάδα
Υλικό:
Ορείχαλκος
Υποκατηγορία:
Ανάγλυφη παράσταση
Χρονολογία:
540 π.Χ.

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική