210 9964841

Απόλλων με Λύρα, Πρες Παπιε

Δελφοί
Ορείχαλκος
29.90
FX 000061
Απόθεμα
+
Προσθήκη στη Λίστα Αγαπημένων

Το πρες παπιέ (βαρίδι για χαρτιά) απεικονίζει τον Απόλλωνα να φορά ένα δάφνινο στεφάνι ή στεφάνι μυρτιάς, κρατώντας τη λύρα στο αριστερό του χέρι και προσφέροντας σπονδή με το δεξί του χέρι. Ο Απόλλωνας, ως ο θεός της μουσικής και των τεχνών, συχνά απεικονιζόταν να κρατά την λύρα του. Η παράσταση προέρχεται από το εσωτερικό μιας αττικής λευκής κύλικας (αγγείο) από τους Δελφούς. Η κύλιξ (αγγείο) χρονολογείται στο 480 - 470 π.Χ., και είναι πιθανότατα έργο του αρχαίου Έλληνα ζωγράφου Πιστόξενου. Η λύρα ήταν το πιο σεβαστό και γνωστό από όλα τα μουσικά όργανα στην αρχαία Ελλάδα και ήταν στενά συνδεδεμένη με τη λατρεία του θεού Απόλλωνα, του Ερμή και τις εννέα Μούσες. Χειροποίητο ορείχαλκος με φυσική πατίνα.

Δείτε επίσης την ανάγλυφη παράσταση σε ορείχαλκο και σε επαργυρωμένο ορείχαλκο.

Διαστάσεις: 12 εκ. x 8,5 εκ. x 1 εκ.

Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ.

Εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης | Δείτε λεπτομέρειες

Ο Απόλλωνας, ο γιός του Δία και της Λητώς, γεννήθηκε μαζί με την δίδυμη αδερφή του Άρτεμη, στο νησί της Δήλου. Ήταν ο Ολύμπιος Θεός της προφητείας και των χρησμών, της ασθένειας, της μουσικής, του τραγουδιού και της ποίησης και της τοξοβολίας. Ως θεός της μουσικής, συχνά απεικονίζεται να παίζει μια χρυσή λύρα. Ο Απόλλωνας θεωρούταν, επίσης, ο θεός της θεραπείας και της ιατρικής, είτε μέσω του εαυτού του ή μέσω του γιου του, Ασκληπιού.

Η λατρεία του Απόλλωνα, ως θεού της μαντικής τέχνης συνδεόταν στενά με τους Δελφούς και το πασίγνωστο Μαντείο. Ο θεός λατρευόταν επίσης στο νησί της Δήλου, όπου γεννήθηκε. Ιερό δέντρο του ήταν η δάφνη, και το ιερό ζώο του ήταν το δελφίνι.

Η λύρα θεωρείται το "εθνικό" μουσικό όργανο των αρχαίων Ελλήνων. Είναι το πιο σεβαστό και γνωστό απ’ όλα τα όργανα και συνδέεται στενά με την λατρεία του θεού Απόλλωνα, του Ερμή και των εννέα Μουσών. Λόγω της απλής κατασκευής και λειτουργίας της, η λύρα αποτέλεσε το κατεξοχήν όργανο για τη μουσική εκπαίδευση των Ελλήνων εφήβων. Η λύρα ονομαζόταν και χέλυς, δηλαδή χελώνα, γιατί το ηχείο της ήταν από όστρακο χελώνας. Στην ελληνική τέχνη πρωτοεμφανίζεται στα τέλη του 8ου αι. π.Χ., ενώ πιο συχνά σε ιστορικές αναφορές και στη λογοτεχνία τη συναντούμε από τον 6ο αι. π.Χ.

Οι Έλληνες διεκδικούσαν ελληνική καταγωγή για τη λύρα. Ο μύθος αποδίδει την εφεύρεση της λύρας στον Ερμή στην αρκαδική Κυλλήνη. Το νεογέννητο βρέφος, χρησιμοποίησετο καύκαλο της χελώνας ως ηχείο της πρώτης λύρας, στο οποίο στερέωσε χορδές από έντερα βοδιών, τα οποία έκλεψε κρυφά από τον αδερφό του Απόλλωνα. Όταν ο Απόλλωνας ανακάλυψε την κλοπή και παραπονέθηκε στον Δία, ο Ερμής προσέφερε την λύρα στον Απόλλωνα ο οποίος μαγεύτηκε από τον ήχο της. Ο Ερμής επίσης δίδαξε την τέχνη της λύρας στον Ορφέα και στον Αμφίωνα, που ήταν ο πρώτος λυρωδός του κόσμου.

Η παράσταση προέρχεται από αττική λευκή κύλικα, που βρέθηκε στους Δελφούς και χρονολογείται περί το 480 - 470 π.Χ. Είναι πιθανότατα έργο του αρχαίου Έλληνα ζωγράφου Πιστόξενου και φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών.

Βάρος:
288 γρ.
Διαστάσεις (ΜxΥxΠ):
12 εκ. x 8,5 εκ. x 1 εκ.
Μικτό Βάρος:
330 γρ.
Περιλαμβάνει:
Συσκευασία Δώρου - Περιγραφή Ελληνικά & Αγγλικά
Περιοχή:
Δελφοί
Υλικό:
Ορείχαλκος
Υποκατηγορία:
Πρες παπιέ
Χρονολογία:
480 - 470 π.Χ.

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική