210 9964841

Απόλλων με Λύρα, Ορείχαλκος

Δελφοί
Ορείχαλκος
39.90
FX 000062
Απόθεμα
+
Προσθήκη στη Λίστα Αγαπημένων

Αντίγραφο εσωτερικού μιας αττικής λευκής κύλικας (αγγείο) από τους Δελφούς, που απεικονίζει μια αναπαράσταση του Απόλλωνα να φορά ένα δάφνινο στεφάνι ή ένα στεφάνι μυρτιάς, κρατώντας τη λύρα στο αριστερό του χέρι και προσφέροντας σπονδή με το δεξί του χέρι. Η κύλιξ (αγγείο) χρονολογείται στο 480 - 470 π.Χ., και είναι πιθανότατα έργο του αρχαίου Έλληνα ζωγράφου Πιστόξενου. Η ανάγλυφη παράσταση είναι χειροποίητη, κατασκευασμένη από ορείχαλκο και τοποθετημένη πάνω σε βάση από ελληνικό μαύρο μάρμαρο με γκρι και λευκά νερά. Ο Απόλλωνας ήταν ο θεός της μουσικής και των τεχνών. Η λύρα ήταν το πιο σεβαστό και γνωστό από όλα τα μουσικά όργανα στην αρχαία Ελλάδα και ήταν στενά συνδεδεμένη με τη λατρεία του θεού Απόλλωνα, του Ερμή και τις εννέα Μούσες. Η λύρα ήταν, επίσης, το κύριο όργανο για τη μουσική εκπαίδευση των Ελλήνων νέων.

Δείτε επίσης το ορειχάλκινο πρες παπιέ και την ανάγλυφη παράσταση σε επαργυρωμένο ορείχαλκο.

Διαστάσεις: 11 εκ. x 12 εκ. x 3 εκ.

Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ.

Εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης | Δείτε λεπτομέρειες

Ο Απόλλωνας, ο γιος του Δία και της Λητώς, γεννήθηκε μαζί με την δίδυμη αδελφή του Άρτεμη, στο νησί της Δήλου. Ήταν ο Ολύμπιος Θεός της προφητείας και των χρησμών, της ασθένειας, της μουσικής, του τραγουδιού και της ποίησης και της τοξοβολίας. Ως θεός της μουσικής, συχνά απεικονίζεται να παίζει μια χρυσή λύρα. Ο Απόλλωνας θεωρούταν, επίσης, ο θεός της θεραπείας και της ιατρικής, είτε μέσω του εαυτού του ή μέσω του γιου του, Ασκληπιού.

Η λατρεία του Απόλλωνα, ως θεού της μαντικής τέχνης συνδεόταν στενά με τους Δελφούς και το πασίγνωστο Μαντείο. Ο θεός λατρευόταν επίσης στο νησί της Δήλου, όπου γεννήθηκε. Ιερό δέντρο του ήταν η δάφνη, και το ιερό ζώο του ήταν το δελφίνι.

Η λύρα θεωρείται το "εθνικό" μουσικό όργανο των αρχαίων Ελλήνων. Είναι το πιο σεβαστό και γνωστό απ’ όλα τα όργανα και συνδέεται στενά με την λατρεία του θεού Απόλλωνα, του Ερμή και των εννέα Μουσών. Λόγω της απλής κατασκευής και λειτουργίας της, η λύρα αποτέλεσε το κατεξοχήν όργανο για τη μουσική εκπαίδευση των Ελλήνων εφήβων. Η λύρα ονομαζόταν και χέλυς, δηλαδή χελώνα, γιατί το ηχείο της ήταν από όστρακο χελώνας. Στην ελληνική τέχνη πρωτοεμφανίζεται στα τέλη του 8ου αι. π.Χ., ενώ πιο συχνά σε ιστορικές αναφορές και στη λογοτεχνία τη συναντούμε από τον 6ο αι. π.Χ.

Οι Έλληνες διεκδικούσαν ελληνική καταγωγή για τη λύρα. Ο μύθος αποδίδει την εφεύρεση της λύρας στον Ερμή στην αρκαδική Κυλλήνη. Το νεογέννητο βρέφος, χρησιμοποίησετο καύκαλο της χελώνας ως ηχείο της πρώτης λύρας, στο οποίο στερέωσε χορδές από έντερα βοδιών, τα οποία έκλεψε κρυφά από τον αδερφό του Απόλλωνα. Όταν ο Απόλλωνας ανακάλυψε την κλοπή και παραπονέθηκε στον Δία, ο Ερμής προσέφερε την λύρα στον Απόλλωνα ο οποίος μαγεύτηκε από τον ήχο της. Ο Ερμής επίσης δίδαξε την τέχνη της λύρας στον Ορφέα και στον Αμφίωνα, που ήταν ο πρώτος λυρωδός του κόσμου.

Η παράσταση προέρχεται από αττική λευκή κύλικα, που βρέθηκε στους Δελφούς και χρονολογείται περί το 480 - 470 π.Χ. Είναι πιθανότατα έργο του αρχαίου Έλληνα ζωγράφου Πιστόξενου και φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών.

Βάρος:
435 γρ.
Διαστάσεις (ΜxΥxΠ):
11 εκ. x 12 εκ. x 3 εκ.
Μικτό Βάρος:
475 γρ.
Περιλαμβάνει:
Συσκευασία Δώρου - Περιγραφή Ελληνικά & Αγγλικά
Περιοχή:
Δελφοί
Υλικό:
Ορείχαλκος
Υποκατηγορία:
Ανάγλυφη παράσταση
Χρονολογία:
480 - 470 π.Χ.

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική