210 9964841

Το Σπαθί του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Μινιατούρα με αντίγραφο λαβής σπαθιού με λεοντοκεφαλή

Ελλάδα
144.00
FX 003122
Απόθεμα
+
Προσθήκη στη Λίστα Αγαπημένων

Η λαβή του σπαθιού του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που φέρει ανάγλυφη διακόσμηση μιας λεοντοκεφαλής, μας οδήγησε στη δημιουργία αυτής της μινιατούρας. Το ένδοξο κυρτό σπαθί (πάλα) του "Γέρου του Μοριά", που τον δόξασε στις πολυάριθμες μάχες του Αγώνα της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας από τον Τουρκικό ζυγό, ήταν η πηγή της εμπνευσής μας.

Είναι φιλοτεχνημένο στο χέρι από έμπειρους τεχνίτες και γλύπτες, που προσπάθησαν να δημιουργήσουν τον περίτεχνο διάκοσμο της λαβής με την λεοντοκεφαλή της πρωτότυπης σπάθας του Κολοκοτρώνη. Ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης με ξεχωριστή αξία, κατασκευασμένο από μασίφ ορείχαλκο και λάμα από αλπακά (αρζαντό), που θα στολίσει το σπίτι σας ή το γραφείο σας. Διατίθεται και με χειροποίητη βελούδινη θήκη η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στην τιμή του σπαθιού. Διαστάσεις σπαθιού: 11 εκ.x 30 εκ. x 1,5 εκ.

Δείτε εδώ την ειδικά σχεδιασμένη βελούδινη θήκη.

Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ.

Εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης | Δείτε λεπτομέρειες

Η σπάθα του αρχιστράτηγου της Ελληνικής επανάστασης του 1821 Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που για λαβή του φέρει ανάγλυφη λεοντοκεφαλή. Η καμπυλωτή πάλα (σπάθα) κρεμόταν στο αριστερό μέρος του κορμιού των αγωνιστών, από μεταξόπλεχτη συνήθως λουρίδα. Η λαβή της πάντα έμοιαζε με κεφάλι άγριου δράκοντα ή λέοντα, και πολλές φορές πολύτιμα πετράδια στόλιζαν τα μάτια του. Το θηκάρι ήταν όμορφα στολισμένο με ερπετά, λιοντάρια, και η θήκη έκλεινε μοιάζοντας με ουρά δράκοντα.

Η πολεμική εξάρτυση του Κολοκοτρώνη του Γέρου του Μοριά, όπως και τα όπλα άλλων μεγάλων ηρώων της Επανάστασης παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού οι πλούσιες επενδύσεις και η θεματολογία των όμορφων στολισμάτων τους αποδεικνύουν το υψηλό επίπεδο της μεταλλοτεχνίας στην Ελλάδα, κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα και το δεσμό που είχαν οι αγωνιστές με τα όπλα τους.

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν η ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας και την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού. Η επανάσταση οργανώθηκε από τη Φιλική Εταιρία, που ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό της Ρωσίας. Η έναρξη του Αγώνα κηρύχτηκε το 1821 στην Μολδοβλαχία. Το κίνημα του Φιλελληνισμού συνέβαλε στην στήριξη των Ελλήνων από την Γαλλία, την Βρετανία και τη Ρωσία, που κατοχύρωσαν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ελλάδαςκαι την οριστικοποίηση των συνόρων του κράτους της, το 1832.

Ανάμεσα στις ηγετικές μορφές που ανέδειξε ο εθνικός αγώνας των Ελλήνων για την ανεξαρτησία του κράτους το 1821 ξεχωρίζει αυτή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Υπήρξε αρχιστράτηγοςκαιηγετικήμορφήτης Επανάστασης του 1821 και αργότερα πολιτικός. Έμεινε γνωστός και ως Γέρος του Μοριά.

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της Επανάστασης έπαιξαν και τα όπλα των Ελλήνων, όπως τα κουμπούρια και οι σπάθες. Οι κυρτές ανατολικού τύπου σπάθες ήταν ένα σημαντικό μέρος του οπλισμού των αγωνιστών του 1821, την οποία κρεμούσαν στον ώμο τους με μεταξωτά κυλινδρικά κορδόνια ή στην δερμάτινη ζώνη, την οποία φορούσαν στην μέση τους. Το σπαθί που χρησιμοποιήθηκε από την εποχή της Τουρκοκρατίας, αλλά και κατά την διάρκεια του Αγώνα είχε επιμήκη λάμα, κυρτή στη ράχη της και κοίλη στην κόψη της.

Τα όπλα και η αρματωσιά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη εκτίθενται στο Εθνικό Ιστορικό μουσείο στην Αθήνα.

Βάρος:
201 γρ.
Διαστάσεις (ΜxΥxΠ):
11 εκ. x 30 εκ. x 1,5 εκ.
Λεπτομέρειες:
με φούντα
Μικτό Βάρος:
610 γρ.
Περιλαμβάνει:
Συσκευασία Δώρου - Περιγραφή Ελληνικά & Αγγλικά
Περιοχή:
Ελλάδα
Υλικό:
Ορείχαλκος με φυσική οξείδωση
Υποκατηγορία:
Όπλο
Χρονολογία:
1821 μ.Χ.