210 9964841

Λυχνάρι Γούρι Επίχρυσο

Γούρια για τον νέο χρόνο!

Αρχαία Ελλάδα
15.90
FX 020101
Απόθεμα
+
Προσθήκη στη Λίστα Αγαπημένων

Το φως του λυχναριού ας φωτίσει τις ψυχές μας για να υποδεχτούμε τον καινούργιο χρόνο πιο φωτεινό από ποτέ! Αντίγραφο μικρού λυχναριού με ανάγλυφη διακόσμηση γεωμετρικών σχεδίων γύρω από το στόμιο. Τα λυχναρια από την αρχαιότητα κατασκευάζονταν σε διάφορα σχήματα, μεγέθη και υλικά. Φώτιζαν σπίτια, καταστήματα, εργαστήρια και δημόσιους χώρους. Μπορεί να φορεθεί και σαν κόσμημα. Χειροποίητο αντίγραφο λυχναριού σε μασίφ ορείχαλκο επιχρυσωμένο σε διάλυμα χρυσού 24 καρατίων.

Διαστάσεις: 5 εκ. x 2 εκ. 

Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ.

Εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης | Δείτε λεπτομέρειες

Τα λυχνάρια ήταν η πιο κοινή τεχνητή πηγή φωτισμού στον Ρωμαϊκό, τον Κυπριακό και τον Ελληνικό πολιτισμό. Τα πήλινα και λίθινα λυχνάρια ήταν ήδη γνωστά από τη Μινωική Κρήτη και τη Μυκηναϊκή περίοδο. Οι λύχνοι, που συνήθως τροφοδοτούνταν με ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια, έχουν διασωθεί σε μεγάλους αριθμούς. Ο πηλός ήταν η πιο συνηθισμένη πρώτη ύλη για τα λυχνάρια, ενώ μικρότερος αριθμός λυχναριών ήταν φτιαγμένος από μέταλλο σε εξαιρετικά περίτεχνές μορφές που θύμιζαν αγαλματίδια και είχαν πολλαπλά ακροφύσια.

Τα περισσότερα από αυτά τα πήλινα λυχνάρια κατασκευάζονταν, είτε με το χέρι είτε με τη χρήση καλουπιών σε εργαστήρια, που απέδιδαν μεγαλύτερο αριθμό προϊόντων. Η πλειονότητα των μικρών και πιθανότατα, φθηνών πήλινων λυχναριών, είχε ένα μόνο ακροφύσιο για ένα φυτίλι, και ως εκ τούτου, μία φλόγα. Τα περισσότερα από αυτά είχαν μια δαχτυλιόσχημη βάση, σφαιρικό σώμα με διακοσμημένο δίσκο και μια μικρή λαβή. Τοποθετούνταν επάνω σε τρίποδα, που ονομάζονταν λυχνοστάτες ή άλλα οικιακά σκεύη και χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για τον οικιακό φωτισμό ή για φωτισμό όδευσης.

Ο κεντρικός δίσκος, ήταν διακοσμημένος με ανάγλυφα εικονογραφικά μοτίβα. Το φάσμα της διακόσμησης περιελαμβάνε θεότητες, σκηνές από την καθημερινή ζωή, λουλούδια, ζώα, σκηνές από κυνήγι ή δημόσια θεάματα όπως οι αρματοδρομίες, και στα τέλη των ρωμαϊκών χρόνων, κάποια χριστιανικά σύμβολα.

Εκτός από τις βασικές μορφές, οι πήλινοι λύχνοι κατασκευάζονταν επίσης σε μια ποικιλία από περίτεχνες μορφές, που παρουσιάζαν ζώα, πόδια και πολλά άλλα σχήματα.

Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα λυχνάρια για τον οικιακό φωτισμό, όπως και σε ταφικές και άλλες θρησκευτικές τελετές. Η παραγωγή των λύχνων με τροχό αγγειοπλαστικής ξεκίνησε περίπου το 600 π.Χ., ένω η παραγωγή λυχναριών με καλούπια χρονολογείται περίπου στο 400 - 300 π.Χ. Η παραγωγή των καλουπιών είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας και της διακόσμησης των λύχνων.

Λυχνάρια εκτίθενται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο Εθνικό Αρχαιολογικό, στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα και σε άλλα μουσεία της χώρας.

Βάρος:
10 γρ.
Διαστάσεις (ΜxΥxΠ):
5 εκ. x 2,5 εκ.
Μικτό Βάρος:
81 γρ.
Περιλαμβάνει:
Συσκευασία Δώρου - Περιγραφή Ελληνικά & Αγγλικά
Περιοχή:
Αρχαία Ελλάδα
Υλικό:
Ορείχαλκος Επίχρυσος
Υποκατηγορία:
Λυχνάρι
Χρονολογία:
50 - 100 μ.Χ.

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική