210 9964841

Βιολόσχημο ειδώλιο, Κλιπ Γραβάτας

Κυκλάδες
24.90
FX 004113
Απόθεμα
+
Προσθήκη στη Λίστα Αγαπημένων

Κλιπ γραβάτας με ανάγλυφο σχέδιο βιολόσχημο ειδώλιο. Τα βιολόσχημα ειδώλια αποτελούν τα πρωιμότερα δείγματα Κυκλαδικής μαρμαρογλυπτικής. Αποδίδουν σχηματικά το γυναικείο σώμα και ονομάστηκαν έτσι επειδή το περίγραμμά τους θυμίζει έντονα το σχήμα του βιολιού. Χρονολογούνται την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3200 - 2200 π.Χ.).

Διαστάσεις: 5,5 εκ. x 2 εκ. x 8 χιλ.

Κλιπ & Ειδώλιο: χειροποίητος μασίφ ορειχαλκος με επαργύρωση 999°

Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ.

Εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης | Δείτε λεπτομέρειες

Η κυριότερη μορφή τέχνης του Κυκλαδικού πολιτισμού που άνθισε στο Αιγαίο κατά την πρώτη εποχή του χαλκού είναι η μαρμαρογλυπτική. Τα «Κυκλαδικά ειδώλια» αποτελούν ίσως τα πιο χαρακτηριστικά δημιουργήματα του Κυκλαδικού πολιτισμού και χρονολογούνται μεταξύ του 3200 και 2200 π.Χ., ενώ η κατασκευή τους συνεχίστηκε μέχρι το 2000 π.Χ.

Η συνηθέστερη μορφή ειδωλίων είναι αυτή "με τα διπλωμένα χέρια", τα όποια αποδίδουν στην πλειονότητα τους γυναικείες μορφές που στέκουν γυμνές με τα χέρια διπλωμένα στο στήθος.

Τα μαρμάρινα ειδώλια διακρίνονται σε τρεις ευρείες κατηγορίες, στα Σχηματικά, στα Φυσιοκρατικά και στα Υβριδικά. Στα σχηματικά ανήκουν τα πιο απλά και μικρά σε μέγεθος ειδώλια, τα οποία είναι διαμορφωμένα έτσι ώστε να προσλαμβάνουν ένα ανθρωπομορφικό περίγραμμα. Στα φυσιοκρατικά περιλαμβάνονται τα ειδώλια, στα οποία επιχειρείται η φυσιοκρατική απόδοση της ανθρώπινης μορφής, ενώ στα υβριδικά περιλαμβάνονται οι ενδιάμεσες, μεταβατικές μορφές, οι οποίες συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά δύο τουλάχιστον τύπων.

Τα βιολόσχημα ειδώλια είναι ο πιο γνωστός τύπος σχηματικών ειδωλίων και αποτελεί εξέλιξη του νεολιθικού βιολοειδούς. Το κεφάλι και ο λαιμός δηλώνονται με μία ραβδόσχημη προεξοχή και η μέση με πλατειές εγκοπές, έτσι ώστε το περίγραμμα του ειδωλίου να μοιάζει με σχήμα βιολιού. Αρκετές φορές εμφανίζονται οι μαστοί ή υπάρχουν εγχαράξεις, συνήθως στην μπροστινή και μερικές φορές και στην πίσω όψη, προκειμένου να εμφανιστούν κάποιες ανατομικές λεπτομέρειες, όπως είναι η βάση του λαιμού, οι βραχίονες, οι πτυχές στην περιοχή της μέσης και η σπονδυλική στήλη. Το ύψος των βιολόσχημων ειδωλίων κυμαίνεται συνήθως από 2,5 εκ. έως 31,5 εκ.

Η σημασία τους πιθανότατα συνδέεται με τις θρησκευτικές δοξασίες του προϊστορικού Αιγαίου και εικάζεται ότι τα ειδώλια συμβολίζουν την "Μητέρα Θεά", σύμβολο γονιμότητας και αναγέννησης. Έχουν ερμηνευθεί επίσης και ως απεικονίσεις των νεκρών, συνοδών τους, παλλακίδων, υπηρετών, προγονικών μορφών, ακόμη και ως παιδικών παιχνιδιών.Εκθέματα Κυκλαδικού πολιτισμού, Κυκλαδικά Ειδώλια, Βιολόσχημα κ.ά. υπάρχουν το Μουσείο Αρχαίας Κυκλαδικής Τέχνης, Ν.Π Γουλανδρή στην Αθήνα.

Βάρος:
10 γρ.
Διαστάσεις (ΜxΥxΠ):
5,5 εκ. x 2 εκ. x 8 χιλ.
Μικτό Βάρος:
56 γρ.
Περιλαμβάνει:
Συσκευασία Δώρου - Περιγραφή Ελληνικά & Αγγλικά
Περιοχή:
Κυκλάδες
Υλικό:
Ορείχαλκος Επάργυρος
Υποκατηγορία:
Κλιπ γραβάτας
Χρονολογία:
3200 - 2200 π.Χ.

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική