210 9964841

Η Μάσκα του Αγαμέμνονα, Επίχρυσο 24Κ

Μυκήνες
49.90
FX 000147
Απόθεμα
+
Προσθήκη στη Λίστα Αγαπημένων

Η μάσκα ή προσωπείο του Αγαμέμνονα, αυτό το μοναδικό εύρημα μας ενέπνευσε στην δημιουργία του ιδιαίτερου χειροποίητου διακοσμητικού για το γραφείο ή το σπίτι. Ανακαλύφθηκε από τον Heinrich Schliemann το 1876 στις Μυκήνες και πιστεύεται ότι προηγήθηκε του θρυλικού Τρωικού πολέμου κατά 300 χρόνια. Ο Αγαμέμνων είναι ένας από τους πιο γνωστούς ήρωες της ελληνικής μυθολογίας. Βασιλιάς των Μυκηνών και του Άργους. Το ανάγλυφο αυτό αντικείμενο είναι κατασκευασμένο από χαλκό επιχρυσωμένο σε διάλυμα χρυσού 24 καρατίων και τοποθετημένο πάνω σε ακρυλική βάση (πλεξι γκλας).

Διαστάσεις: 8εκ. x 14εκ. x 2,5εκ.

Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ.

Εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης | Δείτε λεπτομέρειες

Το προσωπείο του Αγαμέμνονα ανακαλύφθηκε στην ανασκαφή των Μυκηνών το 1876 από τον γερμανό αρχαιολόγο Heinrich Schliemann. Το εύρημα είναι μία χρυσή νεκρική μάσκα και βρέθηκε πάνω στο πρόσωπο ενός σώματος που βρίσκονταν ενταφιασμένο στον ταφικό θάλαμο Ε' του ταφικού περιβόλου Α' των Μυκηνών. Ο Schliemann πίστευε ότι ανακάλυψε τον σωρό του θρυλικού αρχαίου βασιλιά Αγαμέμνονα, από όπου το εύρημα πήρε την ονομασία του.

Σύγχρονες αρχαιολογικές μελέτες απέδειξαν ότι το προσωπείο ανάγεται το 1550-1500 π.Χ., περίοδος κατά τρεις αιώνες περίπου προγενέστερη από την εποχή που ο Αγαμέμνονας υπολογίζεται ότι έζησε. Ωστόσο, το όνομα του προσωπείου παρά την ανακάλυψη παρέμεινε.

Το προσωπείο είναι ένα από τα πέντε που ανακαλύφθηκαν στις Μυκήνες, τρία στον τάφο Δ' και δύο στον τάφο Ε'. Οι μάσκες από χρυσό που κάλυπταν το πρόσωπο των νεκρών βασιλέων, εικάζεται ότι χρησιμοποιούταν για να προστατεύονται οι νεκροί από κακές επιρροές. Οι τάφοι που βρέθηκαν είναι αναμφισβήτητα βασιλικοί αφού, οι ποσότητες του χρυσού που χρησιμοποιήθηκαν και η εξαιρετικής τέχνης λάξευση δείχνουν ότι προοριζόταν για άτομα με ιδιαίτερα υψηλή κοινωνική θέση.

O Αγαμέμνων είναι ένας από τους επιφανέστερους ήρωες της ελληνικής μυθολογίας. Βασιλιάς των Μυκηνών και του Άργους, ίσως και επικυρίαρχος των ηγεμόνων της μυκηναϊκής επικράτειας. Θεωρείται ο πιο σημαντικός μεταξύ των ηγεμόνων και αρχιστράτηγος σε πανελλήνια κλίμακα της εκστρατείας κατά της Τροίας. Ήταν γιος του βασιλιά Ατρέα των Μυκηνών και της Αερόπης, αδερφός του Μενελάου και της Αναξίβιας, σύζυγος της Κλυταιμνήστρας, από την οποία απέκτησε τρεις κόρες (Ιφιγένεια, Ηλέκτρα και Χρυσόθεμις) και έναν γιο, τον Ορέστη. Με αφορμή την απαγωγή από τον Πάρη της συζύγου του αδελφού του Μενελάου, Ελένης, ο Αγαμέμνων κατόρθωσε να συγκροτήσει μια μεγάλη στρατιά και στόλο από όλες τις ελληνικές πόλεις και να εκστρατεύσει κατά της Τροίας. Το όνομα Αγαμέμνων προέρχεται από τις λέξεις "άγαν" και "μέμνων" που σημαίνει πολύ επίμονος, σταθερός, καρτερικός. Μετά την άλωση και την επιστροφή του από την Τροία δολοφονήθηκε από τη γυναίκα του και τον Αίγισθο, εραστή της Κλυταιμνήστρας, που εν τω μεταξύ είχε πάρει την εξουσία των Μυκηνών.

Το προσωπείο εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Βάρος:
61 γρ.
Διαστάσεις (ΜxΥxΠ):
8 εκ. x 14 εκ. x 2,5 εκ.
Λεπτομέρειες:
με ακρυλική βάση
Μικτό Βάρος:
201 γρ.
Περιλαμβάνει:
Συσκευασία Δώρου - Περιγραφή Ελληνικά & Αγγλικά
Περιοχή:
Μυκήνες
Υλικό:
Χαλκός Επίχρυσος 24Κ
Υποκατηγορία:
Ανάγλυφη παράσταση

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική