210 9964841

Στλεγγίδα Μικρή

Αρχαία Ελλάδα
110.00
FX 020022
Απόθεμα
+
Προσθήκη στη Λίστα Αγαπημένων

Η Στλεγγίδα, ήταν ένα αντικείμενο που συνήθιζαν να χρησιμοποιούν οι αθλητές κατά τους Ελληνικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους. Βοηθούσε στην απομάκρυνση του ιδρώτα, της σκόνης και του ελαίου από το σώμα του αθλητή κυρίως μετά τα αγωνίσματα. Στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε τόσο από τους άνδρες όσο και από τις γυναίκες, καθώς ήταν καθαρά θέμα υγιεινής. Για την κατασκευή τους χρησιμοποιούνταν διάφορα υλικά με συνηθέστερα το σίδηρο και κυρίως το χαλκό, ενώ συχνά είχαν χαραγμένο στη λαβή το όνομα του ιδιοκτήτη ή του κατασκευαστή. Οι στλεγγίδες χρησιμοποιήθηκαν εκτενέστατα στον ελληνικό αθλητισμό από τις αρχές του 6ου αι. έως την υστερορωμαϊκή εποχή. Χειροποίητο αντίγραφο σε μασίφ ορείχαλκο με φυσική οξείδωση του μετάλλου πάνω σε ακρυλική βάση.

Διαστάσεις: 21 εκ. x 5,5 εκ. x 9,5 εκ.

Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ.

Εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης | Δείτε λεπτομέρειες

Η στλεγγίδα (ή στλεγγίς) ήταν αντικείμενο υγιεινής στην αρχαία Ελλάδα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, καθώς χρησιμοποιούνταν για την απομάκρυνση του ιδρώτα, της σκόνης και του ελαίου από το σώμα κυρίως μετά τα αγωνίσματα. Η χρήση της συνηθίζονταν πολύ στους Ελληνικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους.

To σχήμα μοιάζει με έλασμα ελαφρώς καμπυλωτό, σαν κυρτό μαχαίρι (μη ακονισμένο φυσικά), που ξεκινούσε με στρογγυλή λαβή στο πάνω μέρος. Την χρησιμοποιούσαν κατά μήκος των μελών του σώματος, «ξύνοντας» την επιδερμίδα. Για την κατασκευή της χρησιμοποιούνταν διάφορα υλικά με συνηθισμένο αυτό του σίδηρου και κυρίως του χαλκού, ενώ συχνά ήταν χαραγμένο στη λαβή το όνομα του ιδιοκτήτη ή του κατασκευαστή. Σύμφωνα με τον Πλίνιο (Ρωμαίος συγγραφέας και φυσικός φιλόσοφος 23-79 μ.Χ) εκτός από την αποξεστική χρήση της στλεγγίδας στο λουτρό, υπήρχε και αυτή που στόχευε στη θεραπεία του πόνου των αρθρώσεων, λόγω της προκαλούμενης υπεραιμίας. Στλεγγίδες απεικονίζονται σε αρκετά πήλινα ομοιώματα και έργα γλυπτικής όπως ο "Αποξυόμενος" του Λύσιππου. Την χρησιμοποιούσαν στον ελληνικό αθλητισμό από τις αρχές του 6ου αι. π.Χ. έως την υστερορωμαϊκή εποχή.

Επίσης, εκτός από την χρήση της ως εργαλείο καθαρισμού του σώματος έχει βρεθεί μέσα σε τάφους, σαν ταφικό κτερίσματα που συνόδευε τον νεκρό. Σε τρεις ανδρικούς τάφους του 3ου αιώνα π.Χ. βρέθηκαν στλεγγίδες από σίδερο.

Γνήσια αντίγραφα εκτίθενται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, καθώς και στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Βάρος:
160 γρ.
Διαστάσεις (ΜxΥxΠ):
21 εκ. x 5,5 εκ. x 9,5 εκ.
Μικτό Βάρος:
260 γρ.
Περιλαμβάνει:
Συσκευασία Δώρου - Περιγραφή Ελληνικά & Αγγλικά
Περιοχή:
Αρχαία Ελλάδα
Υλικό:
Ορείχαλκος με φυσική οξείδωση
Υποκατηγορία:
Στλεγγίδα
Χρονολογία:
6ος αιώνας π.Χ.

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική