210 9964841

Κουκουβάγια

Πηλός
15.00
MP 000140
Απόθεμα
+
Προσθήκη στη Λίστα Αγαπημένων

Κουκουβάγια. Τα παιχνίδια έπαιζαν σημαντικό ρόλο από την αρχαία εποχή. Βοηθούσαν τα παιδιά να βγαίνουν από τις δυσκολίες τους, αλλά και να διασκεδάζουν. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι τα παιχνίδια έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια ενός παιδιού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα παιχνίδια είχαν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα εκπαίδευσης τους.

Χειροποίητος πηλός με διάκοσμο.

Ύψος: 7εκ.

Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ.

Εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης | Δείτε λεπτομέρειες

Πήλινα παιχνίδια έχουν βρεθεί σε διάφορα σχέδια και σχήματα. Η κουκουβάγια είναι ένα από αυτά. Από την αρχαιότητα έχει διαπιστωθεί η παιδαγωγική αξία και η σημαντικότητα του παιχνιδιού για την σωστή σωματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Το παιχνίδι έπαιζε σημαντικό ρόλο στην ελληνική κοινωνία καθώς αποτελούσε μέρος της καθημερινότητας των παιδιών αλλά και τρόπο ξεκούρασης των ενηλίκων. Παράλληλα είχε βοηθήσει χιλιάδες παιδιά να ξεπεράσουν τις δυσκολίες αλλά και τα προβλήματά τους.

Στην ελληνική μυθολογία, η κουκουβάγια ταυτιζόταν με τη σοφία και την γνώση, γιατί ήταν το σύμβολο και ιερό πτηνό της παρθένας θεάς της σοφίας και προστάτιδας της Αθήνας, Αθηνά. Η κουκουβάγια προστατεύτηκε και κατοίκησε την ακρόπολη. Μια μικρή κουκουβάγια (Αθηνά η νυκτία) παραδοσιακά καθόταν στον ώμο της θεάς. Οι κάτοικοι της Αθήνας πίστευαν ωστόσο πως η θεά Αθηνά έπαιρνε συχνά τη μορφή μιας κουκουβάγιας όταν ήθελε να παρουσιαστεί στους ανθρώπους.

Απόδειξη της λατρείας των αρχαίων Ελλήνων για το πτηνό αυτό, ήταν ότι θεωρούσαν το πέταγμα μιας κουκουβάγιας πάνω από τους Έλληνες πολεμιστές στον πόλεμο, ως προάγγελο νίκης των Ελλήνων. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον Αριστοφάνη (Σφήκες), η επίτευξη μιας νίκης κατά των Περσών οφείλεται στην πτήση μιας κουκουβάγιας η οποία χρησιμοποιήθηκε από την θεά Αθηνά ως αγγελιοφόρος. Θαυμαστές ήταν και οι απεικονίσεις της κουκουβάγιας σε αγγεία και σε αμφορείς, που ήταν το βραβείο για τους Παναθηναϊκούς Αγώνες.

Η κουκουβάγια είναι γνωστή και ως Αθηναϊκή γλαύκα έχει διακοσμήσει νομίσματα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το αργυρό τετράδραχμο των Αθηνών (449-419 π.Χ) (Αθηναϊκό τετράδραχμο) αποτέλεσε το πλέον διαδεδομένο νόμισμα την περίοδο της ακμής της Αθήνας τον 5ο π.Χ. αιώνα. Γινόταν δεκτό στις συναλλαγές σε όλο τον Ελληνικό κόσμο. Οι αρχαίοι Αθηναίοι επέλεξαν στη μπροστινή όψη του νομίσματος να απεικονίζεται η θεά Αθηνά και στην άλλη το σύμβολο της πόλης των Αθηνών, η γλαύκα (κουκουβάγια), με ένα κλαδί ελιάς, το οποίο ήταν το ιερό φυτό της Αθήνας, και την επιγραφή ΑΘΕ.

Πήλινα παιχνίδια εκτίθενται στο Ιστορικό Μουσείο στο Ηράκλειο της Κρήτης, στο Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου και στο Κυπριακό ΜουσείοΛευκωσίας.

Βάρος:
78 γρ.
Διαστάσεις (ΜxΥxΠ):
5 εκ. x 7 εκ. x 4 εκ.
Περιλαμβάνει:
Συσκευασία Δώρου - Περιγραφή Ελληνικά & Αγγλικά
Υλικό:
Πηλός
Υποκατηγορία:
Παιχνίδι

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική