210 9964841

Τηγανόσχημο, Ορείχαλκος

Ανάγλυφη παράσταση με βάση μάρμαρο

Αρχαία Ελλάδα
Ορείχαλκος
48.00
FX 000008
Απόθεμα
+
Προσθήκη στη Λίστα Αγαπημένων

Το τηγανόσχημο σκεύος είναι ανάμεσα στα πήλινα σκεύη που κατασκευάζονταν κατά την Πρωτοκυκλαδική Περίοδο (2800-2300 π.Χ.), όταν η κεραμική τέχνη χρησιμοποιούνταν ευρέως από τους κατοίκους των κυκλαδίτικων νησιών. Το παράξενο σχήμα τους, που θυμίζει τηγάνι και τα διάφορα μοτίβα από τον θαλάσσιο κόσμο που απεικονίζονταν στα σκεύη, μας οδήγησαν στη δημιουργία αυτής της ανάγλυφης παράστασης. Ένα ιδιαίτερο διακοσμητικό σε μασίφ ορείχαλκο για το γραφείο σας.

Διαστάσεις: 9εκ. x 0,5εκ.

Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ.

Εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης | Δείτε λεπτομέρειες

H κεραμική αποτελεί μια από τις πλουσιότερες πηγές γνώσης για την έρευνα της ζωής και της τέχνης των αρχαίων Kυκλαδιτών. Tα περισσότερα αγγεία και σκεύη καθημερινής χρήσης ήταν πήλινα, μια και ο πηλός ήταν ένα πρόσφορο υλικό που δεν παρουσιάζε ιδιαίτερες δυσκολίες στην επεξεργασία. Tα αγγεία πλάθονταν στο χέρι, μια και η χρήση του κεραμικού τροχού δεν ήταν ακόμα γνωστή στην Eλλάδα. Tα πιο συνηθισμένα σχήματα που ανακαλύφθηκαν είναι κρατηρίσκοι, αρύβαλλοι, ασκοί, κωνικά κύπελλα, κύλικες κ.ά.

Aνάμεσα στα πήλινα σκεύη ξεχωρίζουν τα τηγανόσχημα σκεύη, το ονομά των οποίων οφείλεται στο σχήμα τους που θυμίζει τηγάνι. Χρονολογούνται στην Πρωτοκυκλαδική ΙΙ περίοδο (2800-2300 π.Χ.) και τα μοτίβα που τα διακοσμούν είναι συνήθως εμπνευσμένα από τον κόσμο της θάλασσας. Μερικά από αυτά είναι η σπείρα, που θυμίζει τα κύματα, ο ήλιος, τα αστέρια και ο αστερίας.

Στη μία, ακόσμητη πλευρά τους φέρουν περιχείλωμα. Η άλλη καλύπτεται με εγχάρακτη και εμπίεστη διακόσμηση. Ηβικό τρίγωνο εμφανίζεται στην περιοχή της λαβής.

Δεν είναι γνωστός ο σκοπός των σκευών αυτών με τη διχαλωτή λαβή. Έχουν ερμηνευθεί ως καθρέπτες (αφού πληρωθεί το κοίλο τμήμα με νερό) ή τύμπανα (εάν αυτό καλυφθεί με δέρμα) ή ακόμη ως πρωτόγονοι αστρολάβοι. Επειδή αποτελούσαν κυρίως ταφικά κτερίσματα, η τελετουργική και θρησκευτική τους χρήση δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Άλλες υποθέσεις είναι ότι χρησίμευαν ως δίσκοι προσφορών στους νεκρούς ή τύμπανα για νεκρικές τελετές. Oρισμένοι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως ήταν δίσκοι προσφορών ή ακόμα και σκεύη για την παραγωγή και φύλαξη αλατιού.

Τηγανόσχημα σκεύη μπορεί κανείς να δει στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

Βάρος:
272 γρ.
Διαστάσεις (ΜxΥxΠ):
9 εκ. x 5 χιλ.
Λεπτομέρειες:
με μαρμάρινη βάση
Μικτό Βάρος:
350 γρ.
Περιλαμβάνει:
Συσκευασία Δώρου - Περιγραφή Ελληνικά & Αγγλικά
Περιοχή:
Αρχαία Ελλάδα
Υλικό:
Ορείχαλκος
Υποκατηγορία:
Ανάγλυφη παράσταση
Χρονολογία:
2800 - 2300 π.Χ.

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική