210 9964841

Περιστέρι Επίχρυσο Παντατίφ

Ειδώλιο πτηνού

Αρχαία Ελλάδα
29.90
FX 012063
Απόθεμα
+
Προσθήκη στη Λίστα Αγαπημένων

Περιστέρι επίχρυσο παντατίφ. Πηγή έμπνευσης ήταν ένα μαρμάρινο ειδώλιο πτηνού του 2800-2300 π.Χ. Τα περιστέρια εμφανίστηκαν στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό πριν από 3.000 χρόνια. Είναι σύμβολο ειρήνης και ένα από τα πρώτα πουλιά που πλησίασε ο άνθρωπος. Θεωρήθηκε επίσης ιερό πουλί. Τα περιστέρια είχαν πολλά χαρακτηριστικά, τα χρησιμοποιούσαν ως ταχυδρόμο, στρατιώτης και ήταν κομμάτι της καθημερινότητας. Ένα ιδιαίτερο κόσμημα σε χειροποίητο ορείχαλκο επιχρυσωμένο σε διάλυμα χρυσού 24 καρατίων με μαύρη αλυσίδα.

Διαστάσεις: 5,5 εκ. x 4 εκ.

Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ.

Εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης | Δείτε λεπτομέρειες

Περιστέρια συναντάμε για πρώτη φορά στην αρχαία Αίγυπτο και στην αρχαία Ελλάδα. Τα πρώτα είδη περιστεριών, εμφανίστηκαν στον πολιτισμό μας 3.000 χρόνια πριν. Το περιστέρι είναι ένα από τα πρώτα πουλιά που πήρε κοντά του ο άνθρωπος.

Ο κύριος συμβολισμός του περιστεριού είναι η ειρήνη. Μέρος του συμβολισμού αυτού προέρχεται από την Παλαιά Διαθήκη και συγκεκριμένα τον Κατακλυσμό του Νώε κατά το τέλος του οποίου, ο Νώε έστειλε δυο περιστέρια για να δει αν υπάρχει ξηρά. Τα περιστέρια επέστρεψαν κρατώντας κλαδί ελιάς, δείχνοντας συμβολικά ότι ο θεός σταμάτησε τον “πόλεμο” απέναντι την ανθρωπότητα. Το περιστέρι επίσης, συμβολίζει την αθωότητα και την αγνότητα. Στη Χριστιανική θρησκεία αποτελεί σύμβολο του Αγίου Πνεύματος (από την περιγραφή της βάπτισης του Ιησού).

Η Αστάρτη, η θεά του Έρωτα και της Γονιμότητας είχε το περιστέρι σαν ιερό πουλί της. Στην αρχαία Ελλάδα ωστόσο, το περιστέρι ήταν αφιερωμένο στην Θεά Αφροδίτη. Οι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που συνέδεσαν το περιστέρι με τον στρατό και το εκπαίδευσαν σαν “ταχυδρόμο”. Αναφορές στην χρήση του αυτή υπάρχουν από το 5ο αι. π.Χ. Περιστέρια - ταχυδρόμους χρησιμοποιούσαν ωστόσο και οι σουλτάνοι των Σταυροφοριών. Το ταχυδρομικό περιστέρι έγινε το "περιστέρι-στρατιώτης" που χρησιμοποιήθηκε και κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στη Μινωική Κρήτη συναντάμε το περιστέρι σε ομοίωμα ιερού της Κνωσού καθώς και σε δύο σκεύη για σπονδές από το Παλαίκαστρο και τη Φαιστό αντίστοιχα. Ωστόσο, γνωστά ειδώλια θεοτήτων που βρέθηκαν σε οικιακά ιερά της μινωικής Κρήτης φέρουν στην κεφαλή περιστέρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ιερό των διπλών πελέκων της Κνωσού, καθώς εμφανίζεται το ειδώλιο θεάς με περιστέρι στην κεφαλή και το ειδώλιο ανδρός που προσφέρει περιστέρι.

Πήλινα παιχνίδια εκτίθενται στο Ιστορικό Μουσείο στο Ηράκλειο της Κρήτης, στο Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου και στο Κυπριακό Μουσείο Λευκωσίας.

Βάρος:
10 γρ.
Διαστάσεις (ΜxΥxΠ):
5,5 εκ. x 4 εκ.
Λεπτομέρειες:
με αλυσίδα
Μικτό Βάρος:
130 γρ.
Περιλαμβάνει:
Συσκευασία Δώρου - Περιγραφή Ελληνικά & Αγγλικά
Περιοχή:
Αρχαία Ελλάδα
Υλικό:
Ορείχαλκος Επίχρυσος
Υποκατηγορία:
Παντατίφ
Χρονολογία:
2800 - 2300 π.Χ.