210 9964841

Αμφορέας Επίχρυσο Παντατίφ

Αμφορέας κρασιού

Θάσος
24.90
NK 000031
Απόθεμα
+
Προσθήκη στη Λίστα Αγαπημένων

Αμφορέας επίχρυσο παντατίφ, εμπνευσμένο από έναν πήλινο αμφορέα με ωοειδές σχήμα διακοσμημένο με δύο λαβές στην κάθε πλευρά του αγγείου. Αυτός ο τύπος αγγείου χρησιμοποιούταν για την μεταφορά και την αποθήκευση οίνου (κρασιού), ελαιόλαδου, αρωματικών ελαίων ή άλλων αγαθών. Χρονολογείται περίπου στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. Το εντυπωσιακό μας παντατίφ, είναι κατασκευασμένο από μασίφ ορείχαλκο επιχρυσωμένο σε διάλυμα χρυσού 24 καρατίων και προσφέρεται με μαύρο αλυσίδα (80εκ.).

Διαστάσεις αμφορέα: 6,5εκ. x 2,5εκ.

Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ.

Εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης | Δείτε λεπτομέρειες

Ο αμφορέας ήταν ένα αγγείο με ωοειδές (οβάλ) σχήμα. Κατασκευαζόταν συνήθως με κάθετες λαβές αμφίπλευρα του αγγείου. Ήδη από την Εποχή του Χαλκού, οι αμφορείς χρησιμοποιούνταν στην Μεσόγειο και αποτελούσαν μέσα μεταφοράς και αποθήκευσης σταφυλιών, ελαιόλαδου, κρασιού, ψαριών , δημητριακών και άλλων αγαθών σε όλη την Ελλάδα. Οι αμφορείς ήταν αρκετά ψηλοί και οξυπύθμενοι. Η βάση των αγγείων μπορούσε να θαφτεί στο έδαφος, κάνοντας έτσι ευκολότερη την αποθήκευση των αγαθών. Το σχήμα τους διέφερε από περιοχή σε περιοχή, γεγονός που μας βοηθά να προσδιορίσουμε τον τόπο κατασκευής του.

Στη Νέα Κούταλη οι πρόσφυγες του 1922 ασχολήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά με τη σπογγαλιεία και την επεξεργασία των σφουγγαριών. Στο Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας Νέας Κούταλης παρουσιάζεται, η ναυτική παράδοση των προσφύγων από το νησί Κούταλη της Προποντίδας, πριν από τον ξεριζωμό τους, η σπογγαλιεία και η επεξεργασία των σφουγγαριών και η αρχαιολογική συλλογή της Νέας Κούταλης, η οποία αποτελείται από αντικείμενα που περισυνέλεξαν οι σφουγγαράδες από τα βάθη της θάλασσας.

Ο αμφορέας εκτίθεται στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας (ΙΑΜΥ) στην Ύδρα και στο Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας Νέας Κούταλης, που βρίσκεται στο ακριτικό νησί της Λήμνου, στο χωριό Νέα Κούταλη.

Βάρος:
12 γρ.
Διαστάσεις (ΜxΥxΠ):
6,5 εκ. x 2,5 εκ.
Λεπτομέρειες:
με αλυσίδα
Μικτό Βάρος:
55 γρ.
Περιλαμβάνει:
Συσκευασία Δώρου - Περιγραφή Ελληνικά & Αγγλικά
Περιοχή:
Θάσος
Υλικό:
Ορείχαλκος Επίχρυσος
Υποκατηγορία:
Παντατίφ
Χρονολογία:
Μέσα 4ου αιώνα π.Χ.

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική