210 9964841

Ιανουάριος 15, 2021
by Lefteris Philippakis
Συνεργασία με καλλιτέχνες, Γεώργιος Καστριώτης στο MuseumMasters.gr

Γεώργιος Καστριώτης

Ο καλλιτέχνης Γεώργιος Καστριώτης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14 Ιουνίου 1899. Η ζωή τα έφερε έτσι ώστε το αγόρι που οι ρίζες του πάππου προς πάππου ήταν στην Αθήνα, να μεγαλώσει, στο Παρίσι. Εκεί πήγε στο σχολείο, έφτιαξε τα πρώτα του αγαλματάκια από πλαστελίνη και πηλό. Καλός στα Μαθηματικά, γράφτηκε στη σχολή Μηχανικών της Λοζάννης. Αρρώστησε και δεν τελείωσε. Έτσι βρέθηκε πάλι για δυο χρόνια στο Παρίσι, (1926-1928) τα οποία χάραξαν το δρόμο της ζωής του.
Ο μεγάλος Γάλλος γλύπτης Antoine Bourdelle, βαθιά εντυπωσιασμένος από το ταλέντο του νεαρού Έλληνα που δεν ήθελε να γίνει μηχανικός μα καλλιτέχνης, τον πήρε κοντά του να τον διδάξει. Ο Καστριώτης, φύλαξε με ευλάβεια μέσα του τα διδάγματα του Μπουρντέλ σχετικά με την οργάνωση των όγκων στην Πλαστική και με την καθαρότητα της φόρμας, διδάγματα που καθόρισαν μεν ολόκληρο το τεράστιο έργο του - πάνω από εκατό γλυπτά - χωρίς ωστόσο να "επικαλύψουν" την προσωπική καλλιτεχνική του σφραγίδα.
Έως τον Δεκέμβρη του 1969 που πέθανε, φιλοτέχνησε γύρω στα 120 έργα. Παράδειγμα το γλυπτό "Απ' τα κόκκαλα βγαλμένη" στην Πλατεία Σολωμού της Ζακύνθου κι η προτομή του Κέννεντι στη Βιβλιοθήκη Κέννεντι, στη Μασαχουσέτη. Ο κύριος όγκος της δημιουργίας του, 80 περίπου γλυπτά, εκτίθεται από το 1995 στη Γλυπτοθήκη Καστριώτη του Δήμου Πειραιά.

Για τα εργαστήρια Φιλιππάκης Αρτ, η συνεργασία με τους καλλιτέχνες ήταν και είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στο κομμάτι της υποστήριξης της τέχνης και του πολιτισμού της χώρας μας.

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Νέο Σχόλιο