Δε βρέθηκαν Κριτικές
Βιολόσχημο ειδώλιο βραχιόλι με λευκή πέρλα. Τα βιολόσχημα αποτελούν τα πρωιμότερα δείγματα Κυκλαδικής μαρμαρογλυπτικής και αποδίδουν σχηματικά το γυναικείο σώμα. Χρησίμευαν πιθανώς ως φυλαχτά ή μαγικά σύμβολα. Χρονολογούνται την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3200 - 2200 π.Χ.).
Βέργα βραχιολιού σε μασίφ ορείχαλκο με αντίγραφο ειδωλίου σε μασίφ ασήμι 925° με λευκή πέρλα.
Διαστάσεις: 1 εκ. x 2,5 εκ. x 0,2 εκ.
Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ.
Η κυριότερη μορφή τέχνης του Κυκλαδικού πολιτισμού που άνθισε στο Αιγαίο κατά την πρώτη εποχή του χαλκού είναι η μαρμαρογλυπτική. Τα "Κυκλαδικά ειδώλια" αποτελούν ίσως τα πιο χαρακτηριστικά δημιουργήματα του Κυκλαδικού πολιτισμού και χρονολογούνται μεταξύ του 3200 και 2200 π.Χ., ενώ η κατασκευή τους συνεχίστηκε μέχρι το 2000 π.Χ.
Η συνηθέστερη μορφή ειδωλίων είναι αυτή "με τα διπλωμένα χέρια", τα όποια αποδίδουν στην πλειονότητα τους γυναικείες μορφές που στέκουν γυμνές με τα χέρια διπλωμένα στο στήθος.
Τα μαρμάρινα ειδώλια διακρίνονται σε τρεις ευρείες κατηγορίες, στα Σχηματικά, στα Φυσιοκρατικά και στα Υβριδικά. Στα σχηματικά ανήκουν τα πιο απλά και μικρά σε μέγεθος ειδώλια, τα οποία είναι διαμορφωμένα έτσι ώστε να προσλαμβάνουν ένα ανθρωπομορφικό περίγραμμα. Στα φυσιοκρατικά περιλαμβάνονται τα ειδώλια, στα οποία επιχειρείται η φυσιοκρατική απόδοση της ανθρώπινης μορφής, ενώ στα υβριδικά περιλαμβάνονται οι ενδιάμεσες, μεταβατικές μορφές, οι οποίες συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά δύο τουλάχιστον τύπων.
Τα βιολόσχημα ειδώλια είναι ο πιο γνωστός τύπος σχηματικών ειδωλίων και αποτελεί εξέλιξη του νεολιθικού βιολοειδούς. Το κεφάλι και ο λαιμός δηλώνονται με μία ραβδόσχημη προεξοχή και η μέση με πλατειές εγκοπές, έτσι ώστε το περίγραμμα του ειδωλίου να μοιάζει με σχήμα βιολιού. Αρκετές φορές εμφανίζονται οι μαστοί ή υπάρχουν εγχαράξεις, συνήθως στην μπροστινή και μερικές φορές και στην πίσω όψη, προκειμένου να εμφανιστούν κάποιες ανατομικές λεπτομέρειες, όπως είναι η βάση του λαιμού, οι βραχίονες, οι πτυχές στην περιοχή της μέσης και η σπονδυλική στήλη. Το ύψος των βιολόσχημων ειδωλίων κυμαίνεται συνήθως από 2,5 εκ. έως 31,5 εκ.
Η σημασία τους πιθανότατα συνδέεται με τις θρησκευτικές δοξασίες του προϊστορικού Αιγαίου και εικάζεται ότι τα ειδώλια συμβολίζουν την "Μητέρα Θεά", σύμβολο γονιμότητας και αναγέννησης. Έχουν ερμηνευθεί επίσης και ως απεικονίσεις των νεκρών, συνοδών τους, παλλακίδων, υπηρετών, προγονικών μορφών, ακόμη και ως παιδικών παιχνιδιών.
Εκθέματα Κυκλαδικού πολιτισμού, Κυκλαδικά Ειδώλια, Βιολόσχημα κ.ά. υπάρχουν το Μουσείο Αρχαίας Κυκλαδικής Τέχνης, Ν.Π Γουλανδρή στην Αθήνα.
Δε βρέθηκαν Κριτικές