Αργυρό Τετράδραχμο Βασιλέως Αλεξάνδρου

34.90
Κάνε μια ερώτηση
FX 004117
Σε Απόθεμα
+

Αργυρό Τετράδραχμο Βασιλέως Αλεξάνδρου. Δημιουργήσαμε αυτό το ιδιαίτερο αντίγραφο του νομίσματος εμπνεόμενοι από την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου - Αλεξάνδρου Γ', Μακεδονία. Τα τετράδραχμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήταν γνωστά και ως "αλεξάνδρεια τετράδραχμα" τα οποία λέγετε οτι εκτόπισαν τις "αθηναϊκές γλαύκες" από τις διεθνείς αγορές και έγιναν το νέο διεθνές νόμισμα. Στην μια όψη φέρει την κεφαλή του Ηρακλή και στην άλλη τον Δία ένθρονο με την επιγραφή ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ. Ένα ιδαίτερο δώρο για τους λάτρεις του αρχαίου ελληνικού κόσμου, αλλά και για τους συλλέκτες νομισμάτων. Χρονολογείται περί το 320-317 π.Χ.

Μασίφ ορείχαλκος επαργυρωμένος σε διάλυμα ασημιού 999°

Διάμετρος νομίσματος: 2,5 εκ.

Διαστάσεις βάσης: 5 εκ. x 6 εκ. x 5 εκ.

Δείτε επίσης την υπόλοιπη συλλογή και το σετ των πέντε νομισμάτων.

Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ.

Εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης | Δείτε λεπτομέρειες

Τα νομίσματα που βρέθηκαν στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης - νομίσματα με την κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, νομίσματα του 2ου αιώνα π.Χ. αλλά και του 3ου αιώνα μ.Χ.- «φωτίζουν» την άλλη πλευρά της πολυεθνικής αυτοκρατορίας του, αλλά δίνουν και κάποιες απαντήσεις στο σύνθετο παζλ της ανασκαφής.

Ο Αλέξανδρος ο Γ΄ ή Μέγας δεν απεικονίζεται όσο ζούσε ουδέποτε στις κοπές των νομισμάτων. Πολλές φορές ταυτίζεται ή συγχέεται η απεικόνιση της κεφαλής του αγένειου Ηρακλή που φέρει λεοντοκεφαλή στην πρόσθια όψη των τετραδράχμων και των δραχμών του με την επιγραφή ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ενόσω ζούσε και ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ μετά θάνατον, με το πορτραίτο του ηγεμόνα.

Οι πρώτες απεικονίσεις του απαντούν σε μεταθανάτιες κοπές των διαδοχών του στρατηλάτη. Ο Αλέξανδρος απεικονίζεται ως θεοποιημένος στις κοπές του Λυσιμάχου με τα κέρατα του Αμμωνος Διός, στις κοπές του Πτολεμαίου του Α΄ Σωτήρος με τα κέρατα του Αμμωνος Διός και δορά ελέφαντα ως κάλυμμα κεφαλής και τέλος στις πρώτες κοπές του Σελεύκου του Α΄, όπου απεικονίζεται με κράνος από δέρμα λεοπάρδαλης και κέρατα ταύρου.

Το νόμισμα που εισήγαγε ο Μέγας Αλέξανδρος για την επικράτειά του δεν εξαφανίστηκε μετά το θάνατο του στρατηλάτη, αλλά συνέχισε να κόβεται και να κυκλοφορεί σε ολόκληρο τον ελληνιστικό κόσμο έως την έλευση των Ρωμαίων.

Στις αρχαίες φιλολογικές πηγές τα νομίσματα αυτά αναφέρονται ως «αλέξανδροι». Μετά το θάνατο του Αλέξανδρου, στα υπάρχοντα νομισματοκοπεία προστέθηκαν δεκάδες νέα στην Μακεδονία, στην Ήπειρο, στην Ιλλυρία, στην Παιονία, στην Κεντρική Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στην Μικρά Ασία, στην Κύπρο, στην Συρία, στην Φοινίκη, στην Αίγυπτο και Κυρήνη, στην Ανατολή και στη Μαύρη Θάλασσα. Οι τελευταίες εκδόσεις "αλεξάνδρων" κόπηκαν στο πρώτο τέταρτο του 1ου αι. π.Χ. από τις ελληνικές πόλεις της Οδησσού και της Μεσημβρίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Πηγή: Το "δολάριο" του Μεγάλου Αλεξάνδρου (άρθρο Ειρήνης Ορφανίδου, thetoc.gr)

Βάρος:
100 γρ.
Διαστάσεις (ΜxΥxΠ):
5 εκ. x 6 εκ. x 5 εκ.
Λεπτομέρειες:
με ακρυλική θήκη
Μικτό Βάρος:
150 γρ.
Περιλαμβάνει:
Συσκευασία Δώρου - Περιγραφή Ελληνικά & Αγγλικά
Περιοχή:
Μακεδονία, Ελλάδα
Υλικό:
Ορείχαλκος Επάργυρος
Υποκατηγορία:
Ελληνικό αρχαίο νόμισμα
Χρονολογία:
320-317 B.C.

Δε βρέθηκαν Κριτικές