210 9964841

Αμφορέας

Θάσος
Ορείχαλκος
30.00
NK 000026
Απόθεμα
+
Προσθήκη στη Λίστα Αγαπημένων

Ο αμφορέας είναι ένας τύπος αγγείου με χαρακτηριστικό ωοειδές σχήμα, που αποτελούσε μέσο αποθήκευσης και μεταφοράς, ήδη από την Εποχή του Χαλκού. Εμπνεόμενοι απο ένα πήλινο αμφορέα από τη Θάσο, που χρησιμοποιούταν για την μεταφορά οίνου (κρασιού), δημιουργήσαμε για σας ένα ιδιαίτερο διακοσμητικό. Ο αμφορέας χρονολογείται στα μέσα 4ου αιώνα π.Χ.. Το αντίγραφο είναι κατασκευασμένο από ορείχαλκο και είναι τοποθετημένο σε ακρυλική βάση (πλέξιγκλας).

Διαστάσεις αμφορέα: 7,5εκ. x 2,5εκ. x 1εκ.

Διαστάσεις με βάση: 10εκ. x 3,5εκ. x 3,5εκ.

Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ.

Εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης | Δείτε λεπτομέρειες

Ο αμφορέας ήταν ένα αγγείο με ωοειδές (οβάλ) σχήμα. Κατασκευαζόταν συνήθως με κάθετες λαβές αμφίπλευρα του αγγείου. Ήδη από την Εποχή του Χαλκού, οι αμφορείς χρησιμοποιούνταν στην Μεσόγειο και αποτελούσαν μέσα μεταφοράς και αποθήκευσης σταφυλιών, ελαιόλαδου, κρασιού, ψαριών, δημητριακών και άλλων αγαθών σε όλη την Ελλάδα. Οι αμφορείς ήταν αρκετά ψηλοί και οξυπύθμενοι. Η βάση των αγγείων μπορούσε να θαφτεί στο έδαφος, κάνοντας έτσι ευκολότερη την αποθήκευση των αγαθών. Το σχήμα τους διέφερε από περιοχή σε περιοχή, γεγονός που μας βοηθά να προσδιορίσουμε τον τόπο κατασκευής του.

Στη Νέα Κούταλη οι πρόσφυγες του 1922 ασχολήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά με τη σπογγαλιεία και την επεξεργασία των σφουγγαριών. Στο Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας Νέας Κούταλης παρουσιάζεται, η ναυτική παράδοση των προσφύγων από το νησί Κούταλη της Προποντίδας, πριν από τον ξεριζωμό τους, η σπογγαλιεία και η επεξεργασία των σφουγγαριών και η αρχαιολογική συλλογή της Νέας Κούταλης, η οποία αποτελείται από αντικείμενα που περισυνέλεξαν οι σφουγγαράδες από τα βάθη της θάλασσας.

Ο αμφορέας εκτίθεται στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας (ΙΑΜΥ) στην Ύδρα και στο Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας Νέας Κούταλης, που βρίσκεται στο ακριτικό νησί της Λήμνου, στο χωριό Νέα Κούταλη.

Βάρος:
190 γρ.
Διαστάσεις (ΜxΥxΠ):
10 εκ. x 3,5 εκ. x 3,5 εκ.
Λεπτομέρειες:
με ακρυλική βάση
Μικτό Βάρος:
230 γρ.
Περιλαμβάνει:
Συσκευασία Δώρου - Περιγραφή Ελληνικά & Αγγλικά
Περιοχή:
Θάσος
Υλικό:
Ορείχαλκος
Υποκατηγορία:
Γλυπτό
Χρονολογία:
Μέσα 4ου αιώνα π.Χ.

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική