210 9964841

Πήγασος Καρφίτσα Πέτου

Αργυρός Στατήρας Κορίνθου

Κόρινθος
Ορείχαλκος
9.90
FX 012058
Απόθεμα
+
Προσθήκη στη Λίστα Αγαπημένων

Πήγασος καρφίτσα πέτου. Το σχέδιο είναι από την μια όψη του αργυρού στατήρα της Κορίνθου. Ο στατήρας της αρχαίας Κορίνθου απεικονίζει τον Πήγασο στη μια όψη του και στην άλλη την Αθηνά να φοράει κορινθιακή περικεφαλαία. Ο Πήγασος, ήταν το φτερωτό άλογο που δάμασε ο κο­ρίνθιος ήρωας Βελλερεφόντης με τη βοή­θεια της θεάς Αθηνάς. Η Κόρινθος ήταν από τις πρώτες πόλις που έκοψαν νομίσματα μαζί με την Αίγινα και την Αθήνα. Χειροποίητος ορείχαλκος.

Διάμετρος: 2 εκ.

Δείτε επίσης την υπόλοιπη συλλογή.

Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ.

Εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης | Δείτε λεπτομέρειες

Η Κόρινθος έκοψε στατήρες στα μέσα περίπου του 6ου αι. π.Χ., που αντανακλούν την εμπορική και οικονομική ανάπτυξη της. Η κυκλοφορία των πρώτων Κορινθιακών στατήρων ήταν τοπικά περιορισμένη. Βρέθηκαν όμως σε «θησαυρούς» στις αποικίες της στη Μεγάλη Ελλάδα που δηλώνει τη μεγάλη διάδοση τους.

Η νομισματική παραγωγή της Κορίνθου είχεε θεαματική αύξηση στις αρχές του 4ου αι. π.Χ. Τα κορινθιακά νομισμάτων εμπνέονται από τη μυθολογία και την τοπική ιστορία: ο Πήγα­σος, το φτερωτό άλογο που δάμασε ο κορίνθιος ήρωας Βελλερεφόντης με τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς, αποτυπώνεται στην μπροστινή όψη του νομίσματος. Η αρχαία ονομασία τους ήταν "πώλοι".

Γύρω στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., καθιερώνεται η κεφαλή της Αθηνάς Χαλινίτιδος στην πίσω όψη. 

Αντίγραφα αρχαίων νομισμάτων εκτίθενται στο Νομισματικό μουσείο Αθηνών, Αρχαιολογικό Μουσείο και σε άλλα μουσεία στην Ελλάδα.

Βάρος:
30 γρ.
Διαστάσεις (ΜxΥxΠ):
2 εκ.
Μικτό Βάρος:
150 γρ.
Περιλαμβάνει:
Συσκευασία Δώρου - Περιγραφή Ελληνικά & Αγγλικά
Περιοχή:
Κόρινθος
Υλικό:
Ορείχαλκος
Υποκατηγορία:
Καρφίτσες
Χρονολογία:
480 - 470 π.Χ.