210 9964841

Το Σπαθί των Αγωνιστών του '21

Ελλάδα
345.00
SK 000101
Απόθεμα
+
Προσθήκη στη Λίστα Αγαπημένων

Αντίγραφο από το ένδοξο κυρτό σπαθί του Αγώνα της Ανεξαρτησίας του 1821, που τόσοι ηρωικοί Αγωνιστές δόξασαν στις πολυάριθμες μάχες του Αγώνα. Το μοναδικό ιστορικό κειμήλιο, φιλοτεχνήθηκε στο χέρι από έμπειρους ειδικευμένους ξιφοποιούς με τις παλιές παραδοσιακές τεχνικές. Ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης με ξεχωριστή αξία, κατασκευασμένο από ατσάλι με τοπικές επιχρυσώσεις 24 καρατίων. Στο λεπίδι του φέρει επίχρυσο καλλιγραφημένο σχεδίασμα με το απόσπασμα 35:1, Δίκασον Κύριε τους αδικούντας με, πολέμησον τους πολεμούντας με...”, από τον Ψαλμό του Δαυίδ, που πολλοί Αγωνιστές χάραξαν στο σπαθί τους, ζητώντας θεϊκή προστασία στον Αγώνα τους για την Eλευθερία. Ο χειροποίητος προφυλακτήρας του σχηματίζει σταυρό με τη λαβή και φέρει εγχάρακτο διάκοσμο επιχρυσωμένο με διάλυμα χρυσού 24 καρατίων

Κατόπιν παραγγελίας μπορούμε να σας προμηθεύσουμε και την ειδική χειροποίητη δερμάτινη θήκη για το μοναδικό αυτό αντίγραφο σπαθιού του΄21.

Concept- Σχεδιασμός - Επιμέλεια : Ντορίτ Μεγήρ. 

Μήκος λάμας: 78εκ.

Διαστάσεις σπάθης: 93,5 εκ.x 20 εκ. x 3,5 εκ.

Εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης 

Το σπαθί είναι εμπνευσμένο από το γιαταγάνι του Αθανάσιου Θέμελη, στην λάμα του οποίου είναι αποτυπωμένες επιγραφές, με ένθετο χρυσό. Στην μία του όψη αναγράφεται η επιγραφή: Δίκασον Κύριε τους αδικούντας με, πολέμησον τους πολεμούντας με - 1808. Η οικογένεια Θέμελη προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στο έθνος, τόσο κατά την προεπαναστατική περίοδο, όσο και κατά τη διάρκεια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Σημαντική ήταν και η συμβολή του Δημητρίου Θέμελη, ο οποίος ήταν ένθερμος απόστολος της Φιλικής Εταιρίας και επίσημος ακόλουθος του Δημήτριου Υψηλάντη κατά την άφιξη του στην Πελοπόννησο το 1821, κατά την Διάρκεια της Επανάστασης, για τις ανάγκες του οποίου διέθεσε ολόκληρη την περιουσία του.

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν η ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, για τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας και την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού. Η επανάσταση οργανώθηκε από τη Φιλική Εταιρία, που ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό της Ρωσίας. Η έναρξη του Αγώνα κηρύχτηκε το 1821 στην ΜολδοβλαχίαΤο κίνημα του Φιλελληνισμού συνέβαλε στην στήριξη των Ελλήνων από την Γαλλία, την Βρετανία και τη Ρωσία, που κατοχύρωσαν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ελλάδας και την οριστικοποίηση των συνόρων του κράτους της, το 1832.  

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της Επανάστασης έπαιξαν και τα όπλα των Ελλήνων, όπως τα κουμπούρια και οι σπάθες. Οι κυρτές ανατολικού τύπου σπάθες ήταν ένα σημαντικό μέρος του οπλισμού των αγωνιστών του 1821, την οποία κρεμούσαν στον ώμο τους με μεταξωτά κυλινδρικά κορδόνια ή στην δερμάτινη ζώνη, την οποία φορούσαν στην μέση τους. Το σπαθί που χρησιμοποιήθηκε από την εποχή της Τουρκοκρατίας, αλλά και κατά την διάρκεια του Αγώνα είχε επιμήκη λάμα, κυρτή στη ράχη της και κοίλη στην κόψη της.

Όπλα της Επανάστασης του 1821 εκτίθενται στο Εθνικό Ιστορικό Mουσείο και στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, στο Πολεμικό Μουσείο στο Ναύπλιο και στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας, στην Ύδρα.

Βάρος:
1450 γρ.
Διαστάσεις (ΜxΥxΠ):
93,5 εκ. x 20 εκ. x 3,5 εκ.
Λεπτομέρειες:
με ξύλινη πλάτη - εκθετήριο
Μικτό Βάρος:
2000 γρ.
Περιοχή:
Ελλάδα
Υλικό:
Ατσάλι με τοπική επιχρύσωση 24Κ
Υποκατηγορία:
Όπλο
Χρονολογία:
1821 μ.Χ.

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική