210 9964841

Αύγουστος 7, 2014
by Lefteris Philippakis

Στις 15 Αυγούστου κάθε καλοκαίρι οι Χριστιανοί σε όλο τον Κόσμο, γιορτάζουν με ευλάβεια  την Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την ανάληψη της Παναγίας στους ουρανούς. Παράλληλα, γιορτάζεται και η ονομαστική εορτή της Παρθένου Μαρίας και τη Παναγίας Δέσποινας.

Στις Εκκλησίες σε όλη τη χώρα και στους Ορθόδοξους Ναούς, όπως της Μεγαλόχαρης στην Τήνο, της Εκατονταπυλιανής στην Πάρο, της Παναγιάς Σουμελά στην Ημαθία και της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Πάτμο, γιορτάζουν τη γιορτή με παραδόσεις που διαφέρουν από τόπο σε τόπο.

Στην Πάρο, στην Εκατονταπυλιανή, γίνεται περιφορά του επιταφίου, με την ομώνυμη εικόνα της Παναγίας, ενώ οι εορτασμοί κορυφώνονται με ένα πολύ μεγάλο γλέντι με νησιώτικα τραγούδια.

Στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στην Ημαθία συρρέει κυρίως ο Ποντιακός Ελληνισμός, αφού η Εκκλησία αποτελεί ένα σύμβολο της «χαμένης πατρίδας» και του ξεριζωμού των Ποντίων, οι οποίοι γιόρταζαν για εκατοντάδες χρόνια την Κοίμηση της Θεοτόκου στην Παναγιά Σουμελά της Τραπεζούντας.

Στην Πάτμο, η Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται με μεγάλη κατάνυξη στο ιστορικό μοναστήρι της Αποκάλυψης, όπου οι μοναχοί του τηρούν το έθιμο του επιταφίου της Παναγίας, ενός μοναδικού εθίμου με βυζαντινές καταβολές. Ο χρυσοποίκιλτος επιτάφιος της Παναγίας περιφέρεται στα σοκάκια του νησιού σε μεγαλοπρεπή πομπή, ενώ οι καμπάνες του μοναστηριού και των άλλων εκκλησιών ηχούν ασταμάτητα.

Στη Μεγαλόχαρη της Τήνου η γιορτή είναι διπλή, αφού εκτός από την Κοίμηση της Θεοτόκου τιμάται και ο τορπιλισμός του αντιτορπιλικού "Έλλη" από τους Ιταλούς. Χιλιάδες προσκυνητές φτάνουν στο νησί για τον εορτασμό, αλλά και τη περιφορά του επιταφίου της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας.

Στο MuseumMasters.gr  δημιουργούμε χειροποίητα έργα τέχνης, εμπνευσμένα από την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στη συλλογή μας, κορυφαίο κομμάτι αποτελεί το επίσημο αντίγραφο της μεγαλόπρεπης εικόνας της Εκατονταπυλιανής της Πάρου, καθώς και το αντίγραφο ενός λειτουργικού δίσκου, με την απεικόνιση της Παρθένου Μαρίας με τον Ιησού στην αγκαλιά της, που χρονολογείται το 1665 και φέρει αφιερωματική επιγραφή,  από το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.  Επίσης, ακόμα δύο κομμάτια της συλλογής μας είναι τα ξεχωριστά κωνσταντινάτα φλουριά σε μασίφ ασήμι και  σε επίχρυσο ασήμι 24 καρατίων

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Νέο Σχόλιο