210 9964841

Αύγουστος 4, 2014
by Lefteris Philippakis
Σαντορίνη, το νησί των αντιθέσεων στο MuseumMasters.gr

Η Σαντορίνη ή Θήρα ή Στρογγύλη, όπως ονομαζόταν αρχικά, είναι το νοτιότερο νησί των Κυκλάδων. Είναι στην ουσία ένα σύμπλεγμα νησιών που αποτελείται από τα νησιά της Θήρας, της Θηρασιάς, του Ασπρονησίου, της Παλαιάς και της Νέας Καμένης. Είναι γνωστή για το ενεργό ηφαίστειο της, ο κρατήρας του οποίου βρίσκεται μέσα στη θάλασσα και η έκρηξη του οποίου εικάζεται ότι είναι ο λόγος της καταστροφής του Μινωικού Πολιτισμού.

Το τοπίο της Θήρας, μαζί με τους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Θήρας και του Ακρωτηρίου, όπως και οι χρωματιστές παραλίες του νησιού με τα κρυστάλλινα γαλάζια νερά που έρχονται σε αντίθεση με τα μικρά λευκά σπίτια μετέτρεψαν το νησί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς σε παγκόσμια κλίμακα. H στιλπνή μαύρη, κατακόκκινη ή αστραφτερή λευκή άμμος στις παραλίες,αλλά και οι διάσπαρτες στο νησί ηφαιστειακές πέτρες που σχηματίστηκαν από τις εκρήξεις του ηφαιστείου  δίνουν μια κινηματογραφική διάσταση στην ατμόσφαιρα του νησιού.

Η θέση της Σαντορίνης, ανάμεσα στην Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα και το έδαφος του νησιού καθορίζουν την πολιτιστική εξέλιξη της από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο αρχαίος οικισμός του Ακρωτηρίου, που χάθηκε μετά την μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου κατά τον 17° αιώνα π.Χ. αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα και λιμάνια του Αιγαίου κατά τη Μέση και Ύστερη εποχή του Χαλκού (20ος-17ος π.Χ).

Το Ακρωτήρι «ήρθε στο φως” από τις ανασκαφές του αρχαιολόγου καθηγητή Σπύρου Μαρινάτου, και αποτελεί ενα πολιτιστικό μνημείο ύψιστης αρχαιολογικης αξίας Τα κτήρια wwτης ελληνικής Πομπηίας, αποτελούν μοναδικά δείγματα εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής. Περίτεχνες μικρογραφικές τοιχογραφίες διακοσμούν σχεδόν όλα τα κτιριακά συγκροτήματα, όπως αυτές της “Άνοιξης”, των “Κροκοσυλλεκτριών”, της “Πότνιας θηρών”, των “Αντιλοπών”, των “Πυγμάχων”, των “Ψαράδων” και της “ζωφόρου του Στόλου” αποτελούν μερικά από τα αρχαιότερα δείγματα μνημειακής ζωγραφικής στον ελλαδικό χώρο, που μας “αφηγούνται” την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα της κοινωνίας του Ακρωτηρίου, τη ζωή των κατοίκων και τις εμπορικές τους σχέσεις με τη Μινωική Κρήτη, την υπόλοιπη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και την Αίγυπτο και τη Συρία.

Αποδράστε λοιπόν στις μοναδικές παραλίες της Σαντορίνης, “βουτήξτε” στην κρυστάλλινη θάλασσα του Αιγαίου και απολαύστε ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στον κόσμο. Επισκεφθείτε την Αρχαία Θήρα και τις ανασκαφές του Ακρωτηρίου και θαυμάστε έναν από τους πιο σημαντικούς προϊστορικούς οικισμούς του Αιγαίου. Περπατήστε στα σοκάκια ανάμεσα στα λευκά σπίτια της και ψάξτε για να βρείτε την δική σας “χαμένη Ατλαντίδα”. 

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Νέο Σχόλιο