210 9964841

Ιούνιος 20, 2014
by Lefteris Philippakis

Museum Masters: Bull Leaping, Knossos

Ένας από τους πιο επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους και το σημαντικότερο κέντρο του πρώτου λαμπρού ευρωπαϊκού πολιτισμού, του Μινωικούη Κνωσός, βρίσκεται 5 χιλ. νοτιοανατολικά της πόλης του Ηρακλείου στη Κρήτη. Επίκεντρο του τότε γνωστού κόσμου, αποτέλεσε, σύμφωνα με την μυθολογία, την έδρα του βασιλιά Μίνωα και την πρωτεύουσα του κράτους του. "Κατοικία" μυθικών βασιλιάδων, το ανάκτορο της Κνωσού, συνδέεται με διάσημους μύθους, όπως αυτούς του Δαίδαλου και του Ίκαρου και του Λαβύρινθου με το Μινώταυρο.

Τα ερείπια του μεγαλόπρεπου ανακτόρου είναι πηγή ιστορίας και πολιτισμού. Το ανάκτορο είχε διακοσμηθεί με παραστατικές τοιχογραφίες, που χρονολογούνται περί το 1600-1500 π.Χ και συνεχείς σειρές από σπείρεςΟι παραστατικές τοιχογραφίες απεικονίζουν ποικίλα θέματα με σκηνές από τη φυσική ζωή, όπως ο "Βασιλεύς-Ιερεύςή " ο Πρίγκηπας με τα Κρίνα”που πιθανότατα αντιπροσωπεύει τον Βασιλιά-Αρχιερέα της Κνωσού. Στα περίφημα "Ταυροκαθάψια"σώζεται η πληρέστερη παράσταση των ριψοκίνδυνων αυτών αγώνων της Μινωικής Κρήτης.

Την ίδια εποχή ακμάζει και η τεχνική της μικροπλαστικής. Από τα σημαντικότερα δείγματα της τεχνικής αυτής αποτελούν οι περίφημες "Θεές των Όφεων"από το ανάκτορο της Κνωσού. Τα ειδώλια αυτά , όπως και η τοιχογραφία της “Παριζιάνας”που απεικονίζει μια εντυπωσιακή κοπέλα με μεγάλα μάτια, κυματιστά μαλλιά και κατακόκκινα χείλη, που πρέπει να ήταν ιέρεια ή θεά, παρουσιάζουν μια ιδέα της πολυτελούς και περίτεχνης γυναικείας αμφίεσης που επικρατεί εκείνη την εποχή στην μινωική αυλή.

Επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και δείτε όλα τα θαυμαστά μνημεία του μεγαλύτερου και πιο λαμπρού κέντρου του Μινωικού πολιτισμού. Περπατήστε ανάμεσα στα ερείπια του Ανακτόρου της Κνωσού και δείτε όλους τους συναρπαστικούς μύθους της Κρήτης, να “ζωντανεύουν” μπροστά στα μάτια σας.

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Νέο Σχόλιο