Ολυμπία

Ιανουάριος 22, 2015
by Lefteris Philippakis

Η κοιτίδα του αθλητισμού και της ευγενούς άμιλλας δεν είναι άλλη από την κατάφυτη Ολυμπία. Ένας τόπος αρμονικός και ηλιόλουστος που μόνο αυτός θα μπορούσε να εμπνεύσει αυτά τα ιδεώδη. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν, λοιπόν, από μια καταπράσινη κοιλάδα περικλεισμένη από δύο ποτάμια, τον Αλφειό και τον Κλάδεο. Μέσα στον ιερό χώρο της Ολυμπίας βρισκόταν ο Κρόνιος λόφος, που ήδη από τη Νεολιθική εποχή εκεί τιμούσαν τον πατέρα του Δία, τον Κρόνο . Στο κέντρο της Ολυμπίας υπήρχε η «Άλτις», ένα όμορφο άλσος που φιλοξενούσε τα σημαντικότερα κτίσματα του ιερού, τους ναούς και πολλά από τα αναθήματα που προσέφεραν οι αθλητές προς τιμήν των θεών. Εκεί βρισκόταν και η ιερή ελιά, της οποίας τα κλαδιά και τα ασημένια φύλλα στόλιζαν τα κεφάλια των νικητών.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονταν κάθε 4 χρόνια και οι πρώτοι καταγεγραμμένοι έγιναν το έτος 776 π.Χ. Ευρήματα δείχνουν πως υπήρχε και προγενέστερη διεξαγωγή των αγώνων.  Η περίοδος των 4 χρόνων ανάμεσα στις Ολυμπιάδες ονομαζόταν «πενθετηρίς» και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ντόπιοι ευγενείς από την Ηλεία, οι λεγόμενοι «σπονδοφόροι», περιόδευαν σε όλες τις ελληνικές πόλεις και κήρυτταν την «εκεχειρίαν», την κατάπαυση των εχθροπραξιών, που διαρκούσε ως και 3 μήνες, ώστε να μπορέσουν όλοι οι αθλητές να λάβουν μέρος ανεμπόδιστα στους αγώνες μέσα σε κλίμα ειρήνης. Αρχικά, το μόνο άθλημα στο οποίο αγωνίζονταν οι αθλητές ήταν το “στάδιο”. Ήταν αγώνας δρόμου 192 μέτρων,  όσο το στάδιο της Ολυμπίας δηλαδή. Με τον καιρό τα αθλήματα αυξήθηκαν και στο αγωνιστικό πρόγραμμα εντάχθηκαν ο δίαυλος (αγώνας δρόμου 400 μ.), ο δόλιχος (αγώνας δρόμου 4.800 μ.),  το πένταθλο, η πάλη, η πυγμαχία, το παγκράτιο, οι αρματοδρομίες και οι ιπποδρομίες. Η αίγλη των Ολυμπιακών Αγώνων και η απήχησή τους ήταν τεράστιες. Πλήθος αθλητών από όλες τις ελληνικές πόλεις – κράτη και τις αποικίες τους προσέρχονταν σε αυτό το μεγάλειώδες γεγονός για πάρουν μέρος και ίσως να στεφθούν νικητές. Αλλά και όσοι πήγαιναν για να παρακολουθήσουν τα αγωνίσματα δεν ήταν λιγότεροι. Πλήθη ανδρών (οι γυναίκες δεν επιτρέπονταν) ελέυθεροι και δούλοι, Έλληνες και “βάρβαροι” συνέρρεαν στον ιερό χώρο της Ολυμπίας για να δουν αυτή τη γιορτή του αθλητισμού. Ανάμεσα στους επισκέπτες παρευρίσκονταν και σπουδαίοι στρατηγοί, ρήτορες και καλλιτέχνες, όλες οι διάσημες προσωποκότητες της εποχής και ο κόσμος δεν έχανε την ευκαιρία να τους συναντήσει και τους θαυμάσει από κοντά.

Η διάρκεια των αγώνων, ειδικά μετά την προσθήκη των αθλημάτων, αυξήθηκε από μία σε πέντε και κατά τη διάρκεια της έναρξής τους αποδίδονταν οι απαραίτητες τιμές και θυσίες στον προστάτη της Ολυμπίας, τον Δία. Ο ναός του Δία βρισκόταν στο κέντρο σχεδόν της “Άλτεως”. Επρόκειτο για ένα ναό δωρικού ρυθμού – το πιο χαρακτηριστικό δείγμα του- έργο του Ηλείου αρχιτέκτονα Λίβωνα. Ο ναός ανεγέρθηκε το 470 π.Χ. και διακρινόταν για τα εντυπωσιακά και εναργή του αετώματα και τις λεπτοδουλεμένες του μετώπες. Όμως, ο ναός έμεινε στην ιστορία γιατί στέγαζε ένα από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου: το χρυσαλεφάντινο άγαλμα του Δία. Το ξακουστό αυτό έργο τέχνης ήταν έργο του Φειδία. Είχε ύψος 13 μέτρων και ήταν από ξύλο επενδεδυμένο με φύλλα χρυσού και ελεφαντόδοντου. Γύρω από τη βάση του αγάλματος το πάτωμα σχημάτιζε ένα κοίλο και εκεί έχεαν ελαιόλαδο για να αντανακλά το χρυσό και να κάνει το άγαλμα ακόμα πιο εντυπωσιακό.  Δυστυχώς, το μένος του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α' για τον πολυθεϊσμό κατέστρεψε το θαύμα αυτό της γλυπτικής στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. Την ίδια τύχη είχε ολόκληρος ο ιερός χώρος της Ολυμπίας. Το 393 μ.Χ. διεξάγονται οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Αμέσως μετά θα εκδοθεί το διάταγμα του Θεοδοσίου Α' για την κατάργηση της παλαιάς θρησκείας και οι αγώνες θα χαρακτηριστούν παγανιστική εκδήλωση.  Ήταν η 293η Ολυμπιάδα και θα χρειαστούν 1.503 χρόνια για να λάμψει και πάλι το όραμα του Ολυμπισμού. Το 1896 διεξάγονται στην Αθήνα, πια, οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα φέρουν κοντά όχι μόνο όλους τους Έλληνες αθλητές αλλά τους αθλητές ολόκληρης της υφηλίου. 

Πάει ο παλιός ο χρόνος…!

Δεκέμβριος 31, 2014
by Lefteris Philippakis

Museum Masters wishes you a Happy New Year!

"Καλωσορίζοντας" τον καινούριο χρόνο, δεν θα μπορούσαμε παρά να αναλογιστούμε τις μοναδικές αναμνήσεις και εμπειρίες που μας χάρισε το 2014 και να σας ευχαριστήσουμε για την υποστήριξή σας!

Ήταν πραγματική μας ευχαρίστηση να σας εξυπηρετούμε μέσα από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα το 2014!

Από τις πρώτες ημέρες του έτους μέχρι αυτές τις τελευταίες ώρες που διανύουμε, ήταν ένα ευχάριστο "ταξίδι" για όλους εμάς εδώ στο Museum Masters.

Είχαμε ένα φανταστικό χρόνο, βλέποντας τις δημιουργίες και τις συλλογές μας να αυξάνονται και τους  φίλους μας να πληθαίνουν. Ήταν υπέροχο να βλέπουμε την δημοτικότητα μας να "μεγαλώνει" και όλα αυτά συνέβησαν χάρη σε όλους εσάς, που μας "ακολουθήσατε" και μοιραστήκατε κάθε σκέψη σας σχετικά με τις δημιουργίες μας μαζί μας, μέσα από τις αγορές σας και μέσω των κοινωνικών δικτύων (PinterestFacebookTwitterYoutube).Είμαστε χαρούμενοι για όλες σας τις ιδέες, τα σχόλια, τις απαντήσεις, και πάνω από όλα την γνώμη σας για τα έργα, τα νέα μας και τους διαγωνισμούς μας και ελπίζουμε ότι καταφέραμε να σας εξυπηρετήσουμε με τα μοναδικά προσωπικά και επιχειρηματικά δώρα μας.

Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να δημιουργούμε νέα προϊόντα για εσάς και να μοιραστούμε μαζί σας τα νέα έργα τέχνης μας, αλλά και τα νέα μας!

Σας ευχόμαστε ένα χαρούμενο και ευτυχισμένο νέο έτος, γεμάτο υγεία και επιτυχίες!

Μια κανάτα γεμάτη ευχές!

Δεκέμβριος 29, 2014
by Lefteris Philippakis

Museum Masters: Ancient Wine Jug, Charm 2015, Gold-plated 24K

Στο κατώφλι κάθε νέας χρονιάς, η εταιρία Museum Masters, προτείνει το «τυχερό» γούρι που προσφέρεται, σύμφωνα με την παράδοση, για την καλοτυχία. Η "Οινοχόη", το γούρι μας για το έτος 2015έχει ως στόχο να "ενώσει"την αρχαία ελληνική παράδοση με τη σύγχρονη εποχή, και φέρει πάνω της στοιχεία από την Αρχαία Ελλάδα και μια πρόποση ειρήνης  και ενότητας για να υποδεχθούμε τη νέα χρονιά.

Η Οινοχόη, αντιπροσωπευτικό δείγμα της κεραμικής του προανακτορικού Μινωικού πολιτισμού, συνδυάζεται με το ρητό του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Επίκτητου "Ο κόσμος ούτος μια πόλις εστί" με στόχο να "γεμίσει" τις καρδιές μας με το μήνυμα της ειρήνης, της ελπίδας και της ενότητας για το 2015.

Κομψό, μοντέρνο και παράλληλα παραδοσιακό δώρο, το "κανατάκι" είχε αρχικά σχεδιαστεί ως ένα νέο  κόσμημα για την συλλογή των κοσμημάτων μας, αλλά το ξεχωριστό του μήνυμα έδωσε μια νέα τροπή στην ιστορία της δημιουργίας του! Για να υποδεχθούμε λοιπόν την νέα χρονιά, τοποθετήσαμε τον αριθμό 15 σε καθαρό ασήμι ή επίχρυσο ασήμι στην πίσω πλευρά της οινοχόης, σηματοδοτώντας τον νέο χρόνο. Διατίθεται ως γούρι, παντατίφ και μπρελόκ σε ορείχαλκο επιχρυσωμένο σε διάλυμα χρυσού 24 καρατίων. Χαρίστε το στα αγαπημένα σας πρόσωπα με ευχές για έναν υπέροχο καινούριο χρόνο!

 

 

 

 

 

 

 

ART OBJECTS: Η τέχνη κομμάτι της ζωής μας!

Δεκέμβριος 15, 2014
by Lefteris Philippakis

ART OBJECTS: Art an Integral Part of Our Lives

 

Το Museum Masters, σε συνεργασία με τον όμιλο Palmie Bistro, σας προσκαλεί σε μία μοναδική έκθεση έργων τέχνης “ART OBJECTS, η Τέχνη Κομμάτι της Ζωής μας” στο κατάστημά Palmie Bistro στο ΚεφαλάριΗ έκθεση ξεκινά στις 4 Δεκεμβρίου 2014 και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2015.

Η έκθεση, με την επιμέλεια και την εμπειρία της κ. Ντορίτ Μεγήρ, παρουσιάζει καθημερινά και χρηστικά αντικείμενα μέσα από μια μεγάλη συλλογή από προσωπικές δημιουργίες και αντίστοιχες συνεργασίες με επιλεγμένα Μουσεία και Καλλιτέχνες.

Στο κατάστημα φιλοξενούνται έργα υψηλής αισθητικής που είναι στην πλειοψηφία τους δουλεμένα στο χέρι και διατηρούν ατόφια την αξία τους μέσα στον χρόνο, υπηρετώντας καλλιτεχνικά πρότυπα υψηλών προδιαγραφών.

Εκρηκτικά χρώματα, χρυσοί καμβάδες, πολύτιμα μέταλλα, κατάλευκες πορσελάνες, μας εμπνέουν για να προσφέρουμε ένα διαφορετικό, αλλά όμως προσιτό δώρο τις φετινές γιορτές.

Επισκεφθείτε την έκθεση ART OBJECTS και πραγματοποιήστε τις αγορές σας τις γιορτινές αυτές ημέρες και κερδίστε έκπτωση 20% στα εκθέματα και επιπλέον 25-50% έκπτωση στα επίχρυσα γούρια και χριστουγεννιάτικα στολίδια.

 

 

1° Φόρουμ για τα αειφόρα κτήρια στην Ελλάδα

Οκτώβριος 15, 2014
by Lefteris Philippakis

Museum Masters supports the 1st Forum for Sustainable Buildings in Greece

Το MuseumMasters.gr υποστηρίζει με την χορηγία δώρων, το 1° Forum για την Εφαρμογή και την Επιχειρηματική Διάσταση των Αειφόρων Κτιρίων στην Ελλάδα. Τα εργαστήρια μας θα προσφέρουν ως αναμνηστικά δώρα στους κεντρικούς ομιλητές της εκδήλωσης, χειροποίητους ορειχάλκινους χαρτοκόπτες, αντίγραφα από αρχαία δόρατα σε σχήμα φύλλου, τα οποία εκτίθενται στο Μουσείο της Αρχαίας Ολύμπιας.

 Η αειφορία στον χώρο των ακινήτων αποτελεί την μεγαλύτερη και την πλέον θετική αλλαγή των τελευταίων δεκαετιών, παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στον τομέα αυτόν στη χώρα μας.

Με την πεποίθηση αυτή, το περιοδικό BuildingGreen, σε συνεργασία με την Ecoveritas, το ΙΝΖΕΒ και τη Sustain, διοργανώνουν το πρώτο forum για την εφαρμογή και την επιχειρηματική διάσταση των αειφόρων κτιρίων στην Ελλάδα, το οποίο θα λάβει χώρα στο Αμφιθέατρο Ν. Σκαλκώτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνώνστις 18 Οκτωβρίου 2014.

Βασικός στόχος είναι η ολοκληρωμένη και σαφής παρουσίαση των χαρακτηριστικών και του ευρύτερου πλαισίου των αειφόρων κτιρίων, της εμπειρίας εφαρμογής στην Ελλάδα, καθώς και της επιχειρηματικής τους διάστασης.

Μέσα από παρουσιάσεις και ουσιαστικό διαλόγο μεταξύ εξειδικευμένων επαγγελματιών του κλάδου, έχουμε την πεποίθηση ότι θα αποτελέσει την κατάλληλη ευκαιρία για την ενημέρωση και δικτύωση των συμμετεχόντων στην επερχόμενη νέα τάξη πραγμάτων στον χώρο των ακινήτων.

Το forum απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ακινήτων και επιθυμούν να παραμείνουν δραστήριοι στη ραγδαία μεταβαλλόμενη αγορά του σχεδιασμού, κατασκευής, ανακαίνισης, λειτουργίας και διαχείρισης αειφόρων κτιρίων και επενδύσεων.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1η Ενότητα - ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΕΙΦΟΡΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ –ΠΛΑΙΣΙΟ

Παρουσιάζεται με σαφήνεια το ευρύτερο πλαίσιο των αειφόρων κτιρίων (Ορισμός αειφόρου κτιρίου, green washing, διαφάνεια, ενδιαφερόμενα μέρη, επικρατέστερα συστήματα πιστοποίησης αειφορίας κτιρίων, συστήματα αξιολόγησης εταιρειών χαρτοφυλακίου ακινήτων, Ευρωπαϊκή αγορά, Ευρωπαϊκό και Ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο).

Πάνελ: Ecoveritas, Sustain, Inzeb, Greenworks, Habitech, Bopro, John Pike.

 

2η Ενότητα - Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΑΕΙΦΟΡΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτοπόρες εταιρείες παρουσιάζουν και συζητούν τη δική τους εμπειρία πιστοποιημένων αειφόρων κτιρίων στην Ελλάδα. Μία ανεκτίμητη και πολύπλευρη παρουσίαση της εμπειρίας, μέσα από διαφορετικούς ρόλους, με τη συμμετοχή κατασκευαστών, developers, ιδιοκτητών και ενοίκων πιστοποιημένων αειφόρων κτιρίων στην Ελλάδα.

Πάνελ: ΑΒ Βασιλόπουλος A.E., Dimand, DCarbon, Cosmote, Π. Λεβαντής Επενδυτική, Apivita.

 

3η Ενότητα-Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΕΙΦΟΡΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Θεσμικοί επενδυτές ακίνητης περιουσίας, θυγατρικές Τραπεζών, σύμβουλοι και εκτιμητές ακινήτων, παρουσιάζουν και συζητούν για την γνώση της αγοράς, το επενδυτικό ρίσκο, την προσφορά και ζήτηση καθώς και τις προοπτικές των αειφόρων κτιρίων στην αγορά.

Πάνελ: Εθνική Πανγαία, Eurobank Properties, Alpha Αστικά Ακίνητα, Bluehouse Capital, Colliers, Αθηναϊκή Οικονομική (Jones Lang LaSalle), Danos / BNP Paribas real estate, RICS.

Τρέχουμε... πιο γρήγορα από την σκιά του!

Οκτώβριος 6, 2014
by Lefteris Philippakis

Museum Masters at the Greece Race for the Cure

Για 6η συνεχόμενη χρονιά, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "Αλμα Ζωής", διοργάνωσε τον Αγώνα Greece Race for the Cureπου αποτελείται από έναν Αγώνα Δρόμου 5χλμ και έναν Περίπατο 2 χλμ.

Με σύνθημα, "τρέχουμε... πιο γρήγορα από τη σκιά του", οι κυρίες Λιζ Χρυσανθίδου-Φιλιππάκη και Ντορίτ Μεγήρ-Εσδρά (Museummasters.grCoinsClub.grShine4ever.gr), πήραν μέρος στην φετινή εκδήλωση με την ομάδα του i-for-U, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014, στο Ζάππειο, στις 10:00π.μ.και στήριξαν με την συμμετοχή τους την διοργάνωση.

Ο Αγώνας Greece Race for the Cure είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Διοργανώνεται εδώ και 31 χρόνια σε περισσότερες από 140 πόλεις παγκοσμίως από την αμερικανική οργάνωση Susan G. Komen for the Cure.

 

 

 

 

 

 

MuseumMasters.gr, χορηγός δώρων στο συνέδριο της FIN-NET στην Αθήνα!

Σεπτέμβριος 16, 2014
by Lefteris Philippakis

Museum Masters: Greek Alphabetic Script, Key-ring

ο MuseumMasters.gr προσέφερε τα δώραγια την εξαμηνιαία συνεδρίαση της ολομέλειας του FIN-NET, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη στην Αθήνα  τον περασμένο Ιούνιο.

Τα χειροποίητα δώρα που δόθηκαν στους συμμετέχοντες, είναι εμπνευσμένα από μοναδικά νομίσματα, αλλά και θέματα από την αρχαία και την νεότερη ιστορία της Ελλάδας, με στόχο την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής φιλοξενίας.

Το FIN-NET  λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλη του είναι 54 φορείς εξωδικαστικής επίλυσης χρηματοοικονομικών διαφορών από 25 κράτη μέλη του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου.  Από την Ελλάδα μέλη του FIN-NET είναι ο Μεσολαβητής Τραπεζικών – Επενδυτικών Υπηρεσιών (Μ.Τ.Ε.Υ.) και η Διεύθυνση Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων και Αναλογιστικής του Υπουργείου Ανάπτυξης. Τον Μεσολαβητή Τραπεζικών – Επενδυτικών Υπηρεσιών, εκπροσώπησαν ο Πρόεδρός του και Γενικός της Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Χρήστος Γκόρτσος και ο Μεσολαβητής κ. Δημήτριος Παυλάκης.  

 

 

Ένα μοναδικό αριστούργημα από την Museum Masters στα "χέρια" του Προέδρου!

Αύγουστος 8, 2014
by Lefteris Philippakis

Museum Masters: The Chess of the 1821 Greek Revolution

Κάθε χρόνο, κατά την τελετή της ορκωμοσίας των νέων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, ένα μοναδικό δώρο δωρίζεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που τιμά με την παρουσία του την εκδήλωση. 
Αυτό το έτος, ο Διοικητής της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Φώτιος Νικητάκης, Ταξίαρχος, προσέφερε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, το Σκάκι της Επανάστασης του 1821, ένα αριστούργημα από την συλλογή του MuseumMasters.gr! 
Για τη συγκεκριμένη περίσταση, τα εργαστήρια μας Philippakis Art, χάραξαν μια επάργυρη πλακέτα με ένα ευχαριστήριο μήνυμα, υπογεγραμμένο από τον Διοικητή. 
Ο σχεδιασμός και η επιμέλεια της συλλεκτικής αυτής έκδοσης έχει γίνει από την κα Ντορίτ Μεγήρ. Το μοναδικό αυτό έργο τέχνης περιλαμβάνει και πολυτελή αλαβάστρινη σκακιέρα με την ειδικά σχεδιασμένη ξύλινη βάση με θέσεις για τα πιόνια. 

 

 

 

  

Η κοίμηση της Θεοτόκου στις εκκλησίες της Ελλάδας!

Αύγουστος 7, 2014
by Lefteris Philippakis

Στις 15 Αυγούστου κάθε καλοκαίρι οι Χριστιανοί σε όλο τον Κόσμο, γιορτάζουν με ευλάβεια  την Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την ανάληψη της Παναγίας στους ουρανούς. Παράλληλα, γιορτάζεται και η ονομαστική εορτή της Παρθένου Μαρίας και τη Παναγίας Δέσποινας.

Στις Εκκλησίες σε όλη τη χώρα και στους Ορθόδοξους Ναούς, όπως της Μεγαλόχαρης στην Τήνο, της Εκατονταπυλιανής στην Πάρο, της Παναγιάς Σουμελά στην Ημαθία και της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Πάτμο, γιορτάζουν τη γιορτή με παραδόσεις που διαφέρουν από τόπο σε τόπο.

Στην Πάρο, στην Εκατονταπυλιανή, γίνεται περιφορά του επιταφίου, με την ομώνυμη εικόνα της Παναγίας, ενώ οι εορτασμοί κορυφώνονται με ένα πολύ μεγάλο γλέντι με νησιώτικα τραγούδια.

Στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στην Ημαθία συρρέει κυρίως ο Ποντιακός Ελληνισμός, αφού η Εκκλησία αποτελεί ένα σύμβολο της «χαμένης πατρίδας» και του ξεριζωμού των Ποντίων, οι οποίοι γιόρταζαν για εκατοντάδες χρόνια την Κοίμηση της Θεοτόκου στην Παναγιά Σουμελά της Τραπεζούντας.

Στην Πάτμο, η Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται με μεγάλη κατάνυξη στο ιστορικό μοναστήρι της Αποκάλυψης, όπου οι μοναχοί του τηρούν το έθιμο του επιταφίου της Παναγίας, ενός μοναδικού εθίμου με βυζαντινές καταβολές. Ο χρυσοποίκιλτος επιτάφιος της Παναγίας περιφέρεται στα σοκάκια του νησιού σε μεγαλοπρεπή πομπή, ενώ οι καμπάνες του μοναστηριού και των άλλων εκκλησιών ηχούν ασταμάτητα.

Στη Μεγαλόχαρη της Τήνου η γιορτή είναι διπλή, αφού εκτός από την Κοίμηση της Θεοτόκου τιμάται και ο τορπιλισμός του αντιτορπιλικού "Έλλη" από τους Ιταλούς. Χιλιάδες προσκυνητές φτάνουν στο νησί για τον εορτασμό, αλλά και τη περιφορά του επιταφίου της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας.

Στο MuseumMasters.gr  δημιουργούμε χειροποίητα έργα τέχνης, εμπνευσμένα από την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στη συλλογή μας, κορυφαίο κομμάτι αποτελεί το επίσημο αντίγραφο της μεγαλόπρεπης εικόνας της Εκατονταπυλιανής της Πάρου, καθώς και το αντίγραφο ενός λειτουργικού δίσκου, με την απεικόνιση της Παρθένου Μαρίας με τον Ιησού στην αγκαλιά της, που χρονολογείται το 1665 και φέρει αφιερωματική επιγραφή,  από το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.  Επίσης, ακόμα δύο κομμάτια της συλλογής μας είναι τα ξεχωριστά κωνσταντινάτα φλουριά σε μασίφ ασήμι και  σε επίχρυσο ασήμι 24 καρατίων

Σαντορίνη, το νησί των αντιθέσεων

Αύγουστος 4, 2014
by Lefteris Philippakis

Museum Masters: Swallows, Santorini

Η Σαντορίνη ή Θήρα ή Στρογγύλη, όπως ονομαζόταν αρχικά, είναι το νοτιότερο νησί των Κυκλάδων. Είναι στην ουσία ένα σύμπλεγμα νησιών που αποτελείται από τα νησιά της Θήρας, της Θηρασιάς, του Ασπρονησίου, της Παλαιάς και της Νέας Καμένης. Είναι γνωστή για το ενεργό ηφαίστειο της, ο κρατήρας του οποίου βρίσκεται μέσα στη θάλασσα και η έκρηξη του οποίου εικάζεται ότι είναι ο λόγος της καταστροφής του Μινωικού Πολιτισμού.

Το τοπίο της Θήρας, μαζί με τους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Θήρας και του Ακρωτηρίου, όπως και οι χρωματιστές παραλίες του νησιού με τα κρυστάλλινα γαλάζια νερά που έρχονται σε αντίθεση με τα μικρά λευκά σπίτια μετέτρεψαν το νησί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς σε παγκόσμια κλίμακα.

H στιλπνή μαύρη, κατακόκκινη ή αστραφτερή λευκή άμμος στις παραλίες,αλλά και οι διάσπαρτες στο νησί ηφαιστειακές πέτρες που σχηματίστηκαν από τις εκρήξεις του ηφαιστείου  δίνουν μια κινηματογραφική διάσταση στην ατμόσφαιρα του νησιού.

Η θέση της Σαντορίνης, ανάμεσα στην Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα και το έδαφος του νησιού καθορίζουν την πολιτιστική εξέλιξη της από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο αρχαίος οικισμός του Ακρωτηρίου, που χάθηκε μετά την μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου κατά τον 17° αιώνα π.Χ. αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα και λιμάνια του Αιγαίου κατά τη Μέση και Ύστερη εποχή του Χαλκού (20ος-17ος π.Χ).

Το Ακρωτήρι «ήρθε στο φως” από τις ανασκαφές του αρχαιολόγου καθηγητή Σπύρου Μαρινάτου, και αποτελεί ενα πολιτιστικό μνημείο ύψιστης αρχαιολογικης αξίας Τα κτήρια wwτης ελληνικής Πομπηίας, αποτελούν μοναδικά δείγματα εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής. Περίτεχνες μικρογραφικές τοιχογραφίες διακοσμούν σχεδόν όλα τα κτιριακά συγκροτήματα, όπως αυτές της “Άνοιξης”, των “Κροκοσυλλεκτριών”, της “Πότνιας θηρών”, των “Αντιλοπών”, των “Πυγμάχων”, των “Ψαράδων” και της “ζωφόρου του Στόλου” αποτελούν μερικά από τα αρχαιότερα δείγματα μνημειακής ζωγραφικής στον ελλαδικό χώρο, που μας “αφηγούνται” την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα της κοινωνίας του Ακρωτηρίου, τη ζωή των κατοίκων και τις εμπορικές τους σχέσεις με τη Μινωική Κρήτη, την υπόλοιπη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και την Αίγυπτο και τη Συρία.

Αποδράστε λοιπόν στις μοναδικές παραλίες της Σαντορίνης, “βουτήξτε” στην κρυστάλλινη θάλασσα του Αιγαίου και απολαύστε ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στον κόσμο. Επισκεφθείτε την Αρχαία Θήρα και τις ανασκαφές του Ακρωτηρίου και θαυμάστε έναν από τους πιο σημαντικούς προϊστορικούς οικισμούς του Αιγαίου. Περπατήστε στα σοκάκια ανάμεσα στα λευκά σπίτια της και ψάξτε για να βρείτε την δική σας “χαμένη Ατλαντίδα”.