210 9964841

Αίνου Καρφίτσα Πέτου

Θράκη
Ορείχαλκος
9.90
FX 012047
Απόθεμα
+
Προσθήκη στη Λίστα Αγαπημένων

Αίνου καρφίτσα πέτου. Σχέδιο από το αρχαίο αργυρό τετράδραχμο της Αίνου, που χρονολογειται περί τον 5ο αιώνα π.Χ. και απεικονίζει την κεφαλή του Ερμή με πέτασο (καπέλο). Στο πίσω μέρος έχει έναν τράγο και την επιγραφή ΑΙΝΙ. Ο Ερμής ήταν ο προστάτης θεός της Αίνου. Το σύμβολο του τράγου είναι συνυφασμένο με την λατρεία του Ερμή, ενώ η απεικόνιση του στα νομίσματα της Αίνου σχετίζεται με την πανίδα της περιοχής, που αποτελούσε την κύρια πηγή ευημερίας της αρχαίας πόλης. Η καρφίτσα είναι χειροποίητη από μασίφ ορείχλακο.

Διαστάσεις: 1,3 εκ. x 1,8 εξ. x 2 χιλ.

Δείτε επίσης την υπόλοιπη συλλογή.

Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ.

Εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης | Δείτε λεπτομέρειες

Το τετράδραχμο της Αίνου, που χρονολογειται περί τον 5ο αιώνα π.Χ. απεικονίζει στον εμπροσθότυπο την κεφαλή του Ερμή με πέτασο (καπέλο). Στον οπισθότυπο απεικονίζεται ένας τράγος και η επιγραφή ΑΙΝΙ, τα οποία βρίσκονται εντός έγκοιλου τετραγώνου.

Ο Ερμής ήταν ο προστάτης θεός της Αίνου. Το σύμβολο του τράγου είναι συνυφασμένο με την λατρεία του Ερμή, ενώ η απεικόνιση του στα νομίσματα της Αίνου σχετίζεται με την πανίδα της περιοχής, που αποτελούσε την κύρια πηγή ευημερίας της αρχαίας πόλης. Οι μεταγενέστερες μορφές νομισμάτων της Αίνου, όπως και αυτό, είναι μερικά από τα καλύτερα δείγματα της νομισματικής τέχνης των αρχαίων Ελλήνων. Η Αίνος (Enez) ήταν μια αρχαία ελληνική πόλη στη νοτιοανατολική ακτή της Θράκης, που βρισκόταν κοντά στις εκβολές του ποταμού Έβρου.

Πρωτότυπα αρχαία Ελληνικά νομίσματα βρίσκονται στο Νομισματικό Μουσείο στην Αθήνα.

Βάρος:
10 γρ.
Διαστάσεις (ΜxΥxΠ):
1,3 εκ. x 1,8 εκ. x 2 χιλ.
Μικτό Βάρος:
80 γρ.
Περιλαμβάνει:
Συσκευασία Δώρου - Περιγραφή Ελληνικά & Αγγλικά
Περιοχή:
Θράκη
Υλικό:
Ορείχαλκος
Υποκατηγορία:
Καρφίτσες
Χρονολογία:
5ος αιώνας π.Χ.

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική