Δε βρέθηκαν Κριτικές
Το κόσμημα "Κυκλαδικό Αστέρι" πήρε την ονομασία του από τα σχέδια που διακοσμούσαν τα "τηγανόσχημα" αρχαία πήλινα αγγεία, που ανακαλύφθηκαν κυρίως στη Σύρο. Στη περιοχή αυτή βρέθηκε και η μαύρη πέτρα, ο Οψιδιανός. Τα τηγανόσχημα σκεύη κατασκευάζονταν στις Κυκλάδες από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο και αργότερα έφτασαν μέχρι την Ασία και την υπόλοιπη Ελλάδα, μέσα από το εμπόριο των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου. Το μοναδικό αυτό έργο τέχνης είναι κατασκευασμένο από καθαρό ασήμι 999° συνδιασμένο με τη μαύρη πέτρα Οψιδιανού και προσφέρεται με μαύρο σατέν κορδόνι. Διαστάσεις: 4εκ. x 8εκ. x 8χιλ.
Μπορείτε να επιλέξετε και ασημένια αλυσίδα λαιμού 42 εκ. ή στήθους 62 εκ.
Δείτε επίσης και το "Κυκλαδικό Αστέρι" σκέτο χωρίς την πέτρα και κάντε την επιλογή σας!
Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ.
H κεραμική αποτελεί μια από τις πλουσιότερες πηγές γνώσης για την έρευνα της ζωής και της τέχνης των αρχαίων Kυκλαδιτών. Tα περισσότερα αγγεία και σκεύη καθημερινής χρήσης ήταν πήλινα, μια και ο πηλός ήταν ένα πρόσφορο υλικό που δεν παρουσιάζε ιδιαίτερες δυσκολίες στην επεξεργασία.
Tα αγγεία πλάθονταν στο χέρι, μια και η χρήση του κεραμικού τροχού δεν ήταν ακόμα γνωστή στην Eλλάδα. Tα πιο συνηθισμένα σχήματα που ανακαλύφθηκαν είναι κρατηρίσκοι, αρύβαλλοι, ασκοί, κωνικά κύπελλα, κύλικες κ.ά.
Aνάμεσα στα πήλινα σκεύη ξεχωρίζουν τα τηγανόσχημα σκεύη, το ονομά των οποίων οφείλεται στο σχήμα τους που θυμίζει τηγάνι. Χρονολογούνται στην Πρωτοκυκλαδική ΙΙ περίοδο (2800-2300 π.Χ.) και τα μοτίβα που τα διακοσμούν είναι συνήθως εμπνευσμένα από τον κόσμο της θάλασσας. Μερικά από αυτά είναι η σπείρα, που θυμίζει τα κύματα, ο ήλιος, τα αστέρια και ο αστερίας.
Στη μία, ακόσμητη πλευρά τους φέρουν περιχείλωμα. Η άλλη καλύπτεται με εγχάρακτη και εμπίεστη διακόσμηση. Ηβικό τρίγωνο εμφανίζεται στην περιοχή της λαβής.
Δεν είναι γνωστός ο σκοπός των σκευών αυτών με τη διχαλωτή λαβή. Έχουν ερμηνευθεί ως καθρέπτες (αφού πληρωθεί το κοίλο τμήμα με νερό) ή τύμπανα (εάν αυτό καλυφθεί με δέρμα) ή ακόμη ως πρωτόγονοι αστρολάβοι. Επειδή αποτελούσαν κυρίως ταφικά κτερίσματα, η τελετουργική και θρησκευτική τους χρήση δεν μπορεί να αποκλεισθεί.
Άλλες υποθέσεις είναι ότι χρησίμευαν ως δίσκοι προσφορών στους νεκρούς ή τύμπανα για νεκρικές τελετές. Oρισμένοι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως ήταν δίσκοι προσφορών ή ακόμα και σκεύη για την παραγωγή και φύλαξη αλατιού.
Tηγανόσχημα σκεύη μπορεί κανείς να δει στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - Ν&Π Γουλανδρή στην Αθήνα.
Δε βρέθηκαν Κριτικές