Κιονόκρανο

Αρχαία Ελλάδα
12.90
Κάνε μια ερώτηση
FX 005016
Σε Απόθεμα
+

Κηροπήγιο σε σχήμα αρχαίου ιωνικού κιονόκρανου. Το κιονόκρανο είναι το ανώτερο μέρος του κιόνα (κολώνα), που χρησιμοποιούταν για την στήριξη της οροφής των αρχαίων ναών στην Αρχαία Ελλάδα. Τα ιωνικά κιονόκρανα είναι σπουδαία μνημεία του ιωνικού ρυθμού, που άρχισε να εμφανίζεται στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ. και της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής. Τα κιονόκρανα αποτελούνταν από εχινό που κατέληγε σε δύο σπειροειδείς έλικες. Το πρωτότυπο κηροπήγιο είναι δημιουργημένο από χυτό αλάβαστρο και ιδανικό για την διακόσμηση του γραφείου ή του σπιτιού σας.

Διαστάσεις: 8 εκ. x 4 εκ. x 5,5 εκ.

Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ.

Εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης | Δείτε λεπτομέρειες

Το κιονόκρανο (Κιονόκρανον) είναι το ανώτερο μέλος του κίονα, το οποίο και φέρεται να υποβαστάζει το επιστύλιο (οριζόντιο μέρος) της οροφής του οικοδομήματος. Τα κιονόκρανα χρησιμοποιούνταν στην αρχαία αρχιτεκτονική αλλά χρησιμοποιούνται ακόμα και στη μοντέρνα σύγχρονη αρχιτεκτονική. Το Δωρικό, το Ιωνικό και το Κορινθιακό κιονόκρανο αποτελούν τους τρεις βασικούς ρυθμούς του ελληνικού κιονόκρανου, από τους οποίους προήλθαν τα κιονόκρανα του ρωμαϊκού πολιτισμού (ρωμαϊκού ρυθμού).

Ο ιωνικός ρυθμός άρχισε να εμφανίζεται τον 6ο αιώνα π.Χ.. Το Ιωνικό κιονόκρανο αποτελείται από εχίνο τετραγωνισμένο του οποίου τα άκρα καταλήγουν, προς τα κάτω σε έλικες, και από τον άβακα. Σε αντίθεση με τον δωρικό ρυθμό ο κίονας δεν στηρίζεται πάνω στον στυλοβάτη, αλλα έχει την δική του βάση. Το κιονόκρανο είναι λεπτεπίλεπτο, στηρίζεται πάνω στον αστράγαλο, μια λεπτή πλάκα μεταξύ του κίονα και του κιονόκρανου που καταλήγει στους κοχλίες δεξιά και αριστερά.

Κιονόκρανα μπορεί κανείς να δει στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς στην Στοά του Αττάλου στην Αθήνα.

Βάρος:
169 γρ.
Διαστάσεις (ΜxΥxΠ):
8 εκ. x 4 εκ. x 5,5 εκ.
Μικτό Βάρος:
210 γρ.
Περιλαμβάνει:
Συσκευασία Δώρου - Περιγραφή Ελληνικά & Αγγλικά
Περιοχή:
Αρχαία Ελλάδα
Υλικό:
Χυτό Αλάβαστρο
Υποκατηγορία:
Κηροπήγιο
Χρονολογία:
6ος αιώνας π.Χ.

Δε βρέθηκαν Κριτικές