Ασκληπιός

Επίδαυρος
29.90
Κάνε μια ερώτηση
FX 000709
Μη Διαθέσιμο

Ο Ασκληπιός ήταν ο Έλληνας Θεός της ιατρικής και θεωρείται ως ο "πατέρας" της ιατρικής και ο πρώτος θεραπευτής. Το γλυπτό είναι ένα αντίγραφο του πρωτότυπου αγάλματος του Ασκληπιού, που χρονολογείται από τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. και προέρχεται από το ναό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο στη βορειοανατολική Πελοπόννησο. Ο Ασκληπιός απεικονίζεται να κρατά την ράβδο του, στην οποία είναι τυλιγμένο ένα φίδι. Το γλυπτό είναι φτιαγμένο από χυτό αλάβαστρο και είναι ένα εξαιρετικό μουσειακό αντίγραφο, ιδανικό για την διακόσμηση του σπιτιού ή του γραφείου σας.

Διαστάσεις: 6,5 εκ. x 22 εκ. x 6 εκ.

Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ.

Εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης | Δείτε λεπτομέρειες

Ο Ασκληπιός ήταν ο Έλληνας θεός της ιατρικής. Θεωρείται ως ο "πατέρας της ιατρικής", καθώς και ως ο πρώτος θεραπευτής. Ο Ασκληπιός ήταν γιος του Απόλλωνα και της Κορωνίδας και είχε πέντε κόρες, την Ακεσώ, την Ιασώ, την Πανάκεια, την Αγλαΐα και την Υγεία. Ο Ασκληπιός λατρευόταν σε όλη την Ελλάδα, αλλά το πιο γνωστό ιερό του βρισκόταν στην Επίδαυρο, που βρίσκεται στην βορειοανατολική Πελοπόννησο.

Ο Ασκληπιός παρουσιάζεται ως σεβάσμιος γέροντας με παχιά, κυματιστά μαλλιά και γενειάδα και συχνά απεικονίζεται να κρατά το την ράβδο του, στην οπία ήταν τυλιγμένο ένα φίδι, το οποίο θεωρείται ακόμη και σήμερα ως το σύμβολο του σύγχρονου ιατρικού επαγγέλματος. Ο κόκορας ήταν επίσης το ιερό του ζώο του Ασκληπιού, το οποίο συχνά θυσίαζαν στον βωμό του.

Η θνητή μητέρα του Ασκληπιού, η Κορωνίδα, ήταν κόρη του Φλεγύα, βασιλιά των Λαπιθών στη Θεσσαλία. Η Άρτεμις, η δίδυμη αδερφή του Απόλλωνα, σκότωσε την Κορωνίδα, λόγω της απιστίας της στον Απόλλωνα, και το πτώμα της τοποθετήθηκε σε νεκρική πυρά. Ο Απόλλωνας λυπήθηκε τον αγέννητο γιο του και έτσι άρπαξε το παιδί από το πτώμα της μητέρας του και τον παρέδωσε στον Κένταυρο Χείρωνα, ο οποίος έγινε δάσκαλος και μέντορας του.

Ο Χείρωνας δίδαξε τον Ασκληπιό την τέχνη της ίασης. Σύμφωνα με τον Πίνδαρο, ο Ασκληπιός απέκτησε επίσης τη γνώση της χειρουργικής επέμβασης, τη χρήση των φαρμάκων, των ερωτικών φίλτρων και ξορκιών. Σύμφωνα με τον Απολλόδωρο, η Αθηνά έδωσε στον Ασκληπιό ένα μαγικό φίλτρο, που δημιουργήθηκε από το αίμα της Γοργόνας, το οποίο λέγεται ότι ήταν ικανό να επαναφέρει τους νεκρούς πίσω στη ζωή.

Ο Δίας τιμώρησε τον Ασκληπιό, οποίος ανέστησε τον Ιππόλυτο από τους νεκρούς και δέχθηκε χρήματα σε αντάλλαγμα. Σύμφωνα με τον Δία, η πράξη αυτή του Ασκληπιού, διατάρασσε τη φυσική τάξη του σύμπαντος, και έτσι έστειλε ένα κεραυνό και σκότωσε τον Ασκληπιό. Ωστόσο, ο Δίας μετέτρεψε τον Ασκληπιό σε θεό, συνειδητοποιώντας τις ευεργεσίες που προσέφερε στην ανθρωπότητα, και τον τοποθέτησε μεταξύ των αστέρων, μεταμορφώνοντας τον στον αστερισμό του Οφιούχου (αστερισμό του Φιδιού ή Όφεως).

Η λατρεία του Ασκληπιού έγινε πολύ δημοφιλής από περίπου το 300 π.Χ. και μετά, και τα κέντρα λατρείας, τα όποια ήταν γνωστά και ως Ασκληπιεία, χρησιμοποιήθηκαν από τους ιερείς ως θεραπευτήρια. Μη-δηλητηριώδη φίδια χρησιμοποιούνταν επίσης στις θεραπευτικές τελετουργίες. Οι ναοί σχετίζονταν πάντα με ιερές πηγές, τα ύδατα των οποίων είχαν τις θεραπευτικές δυνάμεις της Γης.

Οι Ρωμαίοι υιοθέτησαν τη λατρεία του Ασκληπιού, αλλά μετέφρασαν το όνομά του στα λατινικά. Λέγεται, επίσης, ότι ο Ιπποκράτης ήταν απόγονος του Ασκληπιού.

Το άγαλμα βρέθηκε στο ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο, στη βορειοανατολική Πελοπόννησο και εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

Βάρος:
386 γρ.
Διαστάσεις (ΜxΥxΠ):
6,5 εκ. x 22 εκ. x 6 εκ.
Μικτό Βάρος:
410 γρ.
Περιλαμβάνει:
Συσκευασία Δώρου - Περιγραφή Ελληνικά & Αγγλικά
Περιοχή:
Επίδαυρος
Υλικό:
Χυτό Αλάβαστρο
Υποκατηγορία:
Γλυπτό
Χρονολογία:
4ος αιώνας π.Χ.

Δε βρέθηκαν Κριτικές